Pluimvee opgesloten in Frankrijk vanwege hoog risico op vogelgriep

Franse kwekers zullen hun pluimvee moeten opsluiten omdat het risico voor vogelgriep ‘hoog’ is.
Franse kwekers zullen hun pluimvee moeten opsluiten omdat het risico voor vogelgriep ‘hoog’ is. - Foto: Jeroen Morel

Die verhoging van het risiconiveau betekent dat alle pluimveebedrijven hun dieren opgesloten moeten houden om contact met trekvogels te vermijden. Die zijn potentiële dragers van het hoogpathogene vogelgriepvirus (HPAI), vogelgriep dus. Dat is sinds vorige week ook het geval in Nederland.

De regering hoopt een herhaling van het scenario van vorige winter te voorkomen, toen Frankrijk bijna 500 uitbraken van vogelgriep registreerde in pluimveebedrijven, vooral in het zuidwesten van het land, dat bekend staat om de productie van foie gras. De crisis werd pas een halt toegeroepen door de slachting van meer dan 3,5 miljoen vogels, voornamelijk eenden.

"Sinds begin augustus zijn 130 gevallen of uitbraken van vogelgriep vastgesteld bij in het wild levende dieren of op kwekerijen in Europa, met name langs de Noordzee en de Baltische zee, waaronder drie uitbraken op Duitse boerderijen", aldus het ministerie van Landbouw in een verklaring.

"Tegelijkertijd werden in Nederland alle professionele bedrijven gesloten nadat een uitbraak in een legkippenbedrijf was ontdekt. In Italië zijn sinds 19 oktober zes uitbraken geconstateerd in vleeskalkoenbedrijven in de regio Verona", aldus het ministerie.

Ook in Frankrijk zelf zijn gevallen vastgesteld, maar alleen op niet-professionele bedrijven, zodat het land kan blijven exporteren. Het gaat om drie ‘hobbybedrijven’ in de Franse Ardennen en in het departement Aisne.

Belga

Meest recent

Meest recent