Begin oktober stegen de internationale koolzaadprijzen alsmaar door en bereikten dag na dag nieuwe hoogtepunten. Dat was het gevolg van de sterke opleving van de energiemarkten en de sterke prijsstijgingen van ruwe olie en plantaardige oliën, nodig voor de productie van biodiesel. “Een maand verder beleeft de koolzaadmarkt nog altijd een ‘goudkoorts’”, duidt Raf Beyers. “Een verhaal van een heel hoge vraag versus heel weinig aanbod. De sector van biodiesel is nog altijd op zoek naar voldoende plantaardige oliën om de productie op peil te kunnen houden.”
Soja
Eind oktober waren de Amerikaanse sojabonen de goedkoopste olie-/eiwitbron in de wereld. Met de huidige prijzen voor koolzaad/canola lijkt de sojaprijs moeilijk verder te kunnen dalen. “Er is weinig nieuws op de sojamarkt, wat zorgt voor vrij stabiele prijzen. China kocht recent een bescheiden hoeveelheid Amerikaanse sojabonen, wat wijst op een beperkte vraag uit China.”
Maïs
De energieproblematiek – met alsmaar klimmende prijzen – doet de olieprijzen verder stijgen. Er is een directe link met de prijs van maïs via ethanol, nu op zoek wordt gegaan naar het goedkoopste alternatief.
“De Amerikaanse maïsprijs steeg begin november naar het hoogste niveau in 2 maanden door de uitstekende wekelijkse ethanolcijfers in Amerika”, stelt Raf Beyers.
Ook bij ons in Europa blijft de prijs heel hoog ondanks de oogstdruk. “Dit komt door de hoge tarweprijzen. In Oekraïne is intussen de helft geoogst en alles wijst op een recordproductie. In Frankrijk gaat het nu ook goed vooruit, hoewel in sommige regio’s de achterstand nog altijd aanzienlijk is.”
Tarwe
De graanmarkten worden meegezogen in de hausse op de energiemarkten en de stijgende meststofprijzen. “Eind oktober bevond de prijs van de Amerikaanse zomertarwe zich op het hoogste niveau in 9 jaar omwille van de mislukte oogst in Canada en de wereldwijde problemen bij de bevoorrading van hoogwaardige tarwe met hoge eiwitten”, aldus Beyers.
Ook de Europese tarweprijzen klimmen hoger en hoger. “Naar meer dan 280 euro per ton, hoger dan in 2010 en 2012, en we gaan naar een prijs van 300 euro per ton, wat vergelijkbaar is met de prijs in 2007-2008.” Ook begin november kwam er geen kentering.
“Ondertussen blijft de internationale vraag hoog, waardoor de tarwemarkt (onder meer vanuit Egypte, Syrië, Saoedie-Arabië, Ethiopië...) maar blijft door stijgen. Er werd in de periode juli-oktober maar liefst 65,6 MT tarwe wereldwijd geëxporteerd, dat is 6,9 MT meer dan verleden jaar”, geeft hij nog mee.
Op langere termijn zijn er niet veel elementen om de prijs te doen dalen. De inzaai verloopt wel vrij vlot in Europa en Amerika, maar de gewascondities zijn niet optimaal.