Startpagina Actueel

Oproep tot correcte info over landbouwsector in schoolboeken

In een schoolboek voor leerlingen van het 3de leerjaar (Wouw 3 van uitgeverij Die Keure) vond een opmerkzame Bart Dochy een wel heel bijzondere passage over landbouw in een bijdrage over ‘staken en demonstreren’.

Leestijd : 2 min

Citaat: “Alle koeien, varkens, kippen... produceren samen veel mest. Boeren gebruiken die mest ook op het land. Dat vervuilt de lucht en het water op onze aardbol. De minister wil dat de boeren machines gebruiken om de mest minder schadelijk te maken, maar de boeren gaan niet akkoord met de dure en strenge regels van de minister. De boeren blokkeren daarom de snelweg met hun tractoren”.

“Landbouw wordt hier bijzonder eenzijdig voorgesteld”, stelt Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V). “Daarom durf ik te spreken van een systeem van bashen, waarbij men zaken – ik vrees moedwillig – in een verkeerd daglicht stelt. Ik vind het compleet onverant-woord om op die manier met tendentieuze taal in schoolboeken te komen. Ik vraag niet dat men de landbouw verheerlijkt, alleen dat er een correct beeld wordt geschetst.”

Foute framing choqueert en dat kan niet door de beugel

Vlaams minister Hilde Crevits betreurt deze citaten. “Er gebeurt heel veel, ook educatief. Zoals het online educatief pakket ‘Wat komt er op je bord’ van VLAM, de actie Oog voor Lekkers... Maar toch word je dan met zo’n schoolboek geconfronteerd.”

Eerder al werd een schrijven aan de uitgeverijen gericht. Slechts 1 uitgeverij vond het nodig om te reageren. “Ik zal in elk geval ook met andere uitgeverijen spreken om dit probleem aan te kaarten. Onze landbouwers verdienen die agrobashing zeker niet.” De uitgeverij heeft intussen gereageerd en de bewuste passage zal worden vervangen.

“Excuses zijn interessant, maar ondertussen zijn de boeken wel gedrukt, liggen ze in klassen en ook in veel huiskamers. Iedereen heeft recht op een eigen mening, dat klopt. Maar correct is correct. Foute framing choqueert en dat kan niet door de beugel.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken