Startpagina Aardappelen

Innovation Tour toont innovaties doorheen de hele aardappelketen

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (waarvan een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom beurs een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

Leestijd : 4 min

De geselecteerde innovaties moeten een duidelijke meerwaarde betekenen voor de gebruiker en voor de verdere verduurzaming en professionalisering van de aardappelbranche.

We beperken ons in dit artikel tot de categorie ‘teelt en techniek’. Innovaties met betrekking tot de verwerking, handel en afzet van aardappelen laten we hier even buiten beschouwing om het geheel overzichtelijk te houden.

Mechanisatie

AVR, Stand 608; Product: AVR Spirit 7200

Nu chemische loofdoding meer en meer verboden wordt, en mechanisch loofklappen aan de orde is, was één van de uitdagingen hoe om te gaan met deze omstandigheden op een loofmat-aardappelrooimachine. De Spirit 7200 van AVR speelt hierop in door de integratie van een extra loofscheidingssysteem in de vorm van een loofrol net voor de langsegelband.

De Kloppenburg-looftrekker heeft een nieuwe trekkast.
De Kloppenburg-looftrekker heeft een nieuwe trekkast. - Foto: Kloppenburg

Kloppenburg Machinebouw, Stand 474; Product: Mechanischelooftrekker

De mechanische looftrekker van Kloppenburg heeft technisch door de jaren heen vele verbeteringen ondergaan, wat voor het werk belangrijke voordelen heeft. De laatste ontwikkeling vorig jaar was een geheel vernieuwde trekkast waar men de trekspanning beter en constanter kan regelen.

Dewulf heeft een online configurator die de klant nog beter informeert.
Dewulf heeft een online configurator die de klant nog beter informeert. - Beeld: Dewulf

Dewulf, Stand 413 – 414; Product: Dewulf Configurator

Dankzij deze nieuwe, online configurator kan de klant zich nog beter oriënteren en informeren binnen het Dewulf-gamma. Verschillende keuzeopties worden op een heel eenvoudige manier uitgelegd, zodat hij de juiste keuze kan maken voor zijn specifieke omstandigheden.

RH3S, Stand R40A; Product: Optimizer

De Optimizer is een bodemsensorsysteem waarmee de afgifte van werktuigen in realtime kan worden bepaald. Het systeem bepaalt tijdens de werkgang contactloos het bodemtype of een bodemeigenschap, bv. klei. Vervolgens berekent het systeem de afgifte. Het systeem is geschikt voor variabel planten en bemesten. Het is een toepassing voor precisielandbouw die taakkaarten overbodig maakt.

Vegniek ontwikkelde een nieuwe looftrekker, de DiscMaster.
Vegniek ontwikkelde een nieuwe looftrekker, de DiscMaster. - Foto: Vegniek

Vegniek, Stand 4118; Product: DiscMaster

Belangrijk bij het looftrekken is om de stevigheid van de rug intact te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de ruggen niet gaan uitzakken bij een stevige regenbui. Met aandacht voor deze punten is Vegniek een nieuw principe op het gebied van looftrekken gaan ontwikkelen. Het loof wordt geklemd tussen 2 hydraulisch aangedreven spaakwielen met daartussen rubberen schijven. Om de rug intact te houden en om de aardappelen in de rug te houden zijn aan de trekelementen glijsloffen gemonteerd. Na de trekschijven worden grond en stengels weer teruggebracht bovenop de rug en wordt de rug aangedrukt door middel van een diabolorol. Op deze manier laat de machine een egale rug achter, zonder openingen, zodat de aardappelrug niet kan verzakken door (hevige) regenval.

Gewasbescherming

AgroVision, Stand R82; Product: CropVision Gewis

CropVision Gewis kan nu ook aangesloten worden op het weerstation van de Belgische teler. Het adviesprogramma geeft voor elk middel aan wat het beste spuitmoment is, om zo het hoogst haalbare effect van de bespuiting te bereiken. Ook laat Gewis zien of een doseringsverlaging mogelijk is. Door in te spelen op de beste weersomstandigheden, kan de teler dus ook besparen op de kosten van middelengebruik.

Beyne NV, Stand 482; Product: MagGrow

De techniek van MagGrow zorgt door middel van druppeloptimalisatie (minder grote en minder kleine druppels) voor een betere bedekking en verdeling van gewasbeschermingsmiddelen op de plant.

SESVanderHave, Stand 618, Product: suikerbietras ‘Redukto’

Redukto is een nieuw suikerbietenras dat resistentie tegen het bietencystenaaltje combineert met een zeer sterke resistentie tegen wortelknobbelaaltjes.

Wortelknobbelaaltjes vormen binnen de bietenteelt zelf geen groot probleem. Ze kunnen wel grote schade veroorzaken in gevoelige teelten als consumptie- en pootaardappelen. Het suikerbietenras Redukto zorgt ervoor dat de wortelknobbelaaltjespopulatie zeer sterk gereduceerd wordt.

Syngenta Crop Protection NV, Stand 600D ; Product: Syngenta SprayAssist

Syngenta Spray Assist helpt bij het maken van de juiste keuzes bij de bespuiting. Het combineert de weersomstandigheden met de spuitdoppen van de teler en de kennis van Syngenta. Zo krijgt de aardappelteler een advies op maat. De app helpt bij het maken van keuzes rondom driftreductie en spuitmoment. Zo kan er zo duurzaam en effectief mogelijk gespoten worden.

De Elektromobil is een vernevelapparaat dat autonoom kan werken.
De Elektromobil is een vernevelapparaat dat autonoom kan werken. - Foto: Swingtec

Bewaring

Borms, Stand R52; Product: Fontan Elektromobil

De Elektromobil is een vernevelapparaat voor kiemremmers in aardappelloodsen. Het toestel is zeer eenvoudig en kan zelfstandig werken, zelfs zonder toezicht, waardoor automatiseren mogelijk is. Hierdoor bekomt men een aanzienlijke tijdswinst. Het starten en stoppen van een toepassing gebeurt onmiddellijk en zonder vertraging. Er zijn geen ingewikkelde procedures nodig wanneer men van kiemremmer verandert.

De Humigator is een luchtwasser die de bewaarlucht desinfecteert.
De Humigator is een luchtwasser die de bewaarlucht desinfecteert. - Beeld: Humigator

Jebe Geel, Stand 226; Product: Humigator

De Humigator is een luchtwasser die de bewaarlucht desinfecteert én bevochtigt. De humigator stopt de verspreiding van zilverschurft, zwarte stip en andere door de lucht overgedragen ziekten en bevochtigt het tot optimale niveaus – meer dan 95% relatieve vochtigheid (RH) – terwijl het waterverbruik en stilstaand water wordt geminimaliseerd.

Met de Croptimiz-r en EVA optimaliseren telers hun bewaarprocessen.
Met de Croptimiz-r en EVA optimaliseren telers hun bewaarprocessen. - Foto: Mooij Agro

Mooij Agro, Stand 179; Product: EVA - Easy Virtual Assistant

Met de Croptimiz-r en EVA optimaliseren telers hun bewaarprocessen voor een zo goed mogelijk bewaarresultaat en voor een zo efficiënt en zuinig mogelijk proces. Dit resulteert ook in minder energiekosten en -verbruik. En hoe sneller telers bewaarinstellingen aanpassen aan de veranderde omstandigheden, hoe beter de kwaliteit van de aardappels blijft.

Tolsma biedt nieuwe groen-witte ledverlichting aan.
Tolsma biedt nieuwe groen-witte ledverlichting aan. - Foto: Tolsma

Tolsma, Stand 112; Product: Tolsma green-white LED lighting

De nieuwe groen-witte, energiezuinige ledverlichting kan groenverkleuring van aardappelen in de bewaarloods voorkomen. Door tijdens de bewaarperiode het ledarmatuur in te schakelen naar groen licht, wordt groenverkleuring van het product voorkomen. Een ander groot voordeel van de led-lamp is de zeer grote stralingshoek. Hierdoor zijn er maar een beperkt aantal lampen nodig om de gehele ruimte van licht te voorzien. Daarnaast is deze technologie energiezuinig.

Tim Decoster

Lees ook in Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken