Lezersbrief: Spuug et eruit

Wat met het afval dat je verzamelt? Alles moet in een papiertje of plastic zakje en dan daarover nog een papiertje of plastic zakje.
Wat met het afval dat je verzamelt? Alles moet in een papiertje of plastic zakje en dan daarover nog een papiertje of plastic zakje. - Foto: Pixabay

Wat er met de klimaatverandering is... Ik zou zeggen heel veel fabrieken die weet ik wat allemaal uitstoten. En vliegtuigen, heel veel auto's en camions die veel roet uitstoten. Waar we zeker wat aan kunnen doen, denk ik.

Waarom willen ze de werkende mens ermee belasten, omdat de petroleumlobby te veel macht en geld heeft? Ze kunnen de auto's zeker zuiniger laten rijden, minder uitstoot . Binnenkort moeten we alles op elektriek laten werken en mogen we geen gas meer gebruiken, maar gaan we gascentrales laten zetten om elektriek op te wekken? Waar is de logica?

En al het afval dat je verzamelt? Alles moet in een papiertje of plastic zakje en dan daarover nog een papiertje of plastic zakje, wat we heel netjes sorteren. Dat had je vroeger niet, vroeger waren de groenten ook allemaal niet verpakt, wat toch veel uitspaart aan plastic enzo? Groenten of fruit kwamen uit de tuin, waar je dus ook geen verplaatsing voor moest doen. Je nam zelf een katoenen zak of bak mee om alles mee naar huis te nemen. En er waren alleen glazen flessen die hergebruikt werden, er waren geen blikjes of plastic flesjes in alle maten. Zoals zeep, die was vroeger niet in allerhande busjes of flacons, maar in blokken zeep toen maar vooral 1 merk, Sunlight.

Wat me toch boos maakt: waarom de landbouwers alleen viseren? Die altijd al zoveel jaren hun best doen om natuur natuur te laten. Landbouwers die altijd bezig zijn met hun zaak. Ze staan wel open voor alternatieven, maar het moet werkbaar blijven.

Dieren, groenten of fruit telen, verzorgen dag en nacht, zonder dat er vakantie is of zonder weekenden. Er is altijd werk, we zijn altijd bezig met het verzorgen van onze dieren groot en klein.

Hoeveel land- en tuinbouwers zouden er nog zijn? In 1960 waren er nog 300.000, in 1990 nog 57.900, in 2005 nog maar 28.000. Nu zijn er ongeveer 23.225 land en tuinbouwers. Dit moet volgens de minister nog minderen.

Ik zou zeggen dat ze daar bij die ministers wat minderen, wat ons geldtekort ‘dat gat’ toch zou opvullen...

Landbouwers doen altijd wat hun opgelegd worden door ‘kiekens van ministers’ die niks of weinig kennen van boeren en al wat ze ervoor doen. Boeren die dieren, groenten of fruit kweken, doen dat met hart en ziel 24 uur /24 of 7/7. En die zouden ze willen afstraffen door te zeggen dat ze niet goed bezig zijn? Dat is de vraag die we aan de ‘ministers’ zouden moeten stellen ...

We hebben zo'n mooie groenten en vlees van onze eigen boeren, van eigen bodem, maar alles moet van het buitenland komen. Wat daarin zit mogen we niet weten. We worden iedere keer afgestraft, vroeger met het melkquotum. Want je mag niet te,veel melk leveren, anders moet je boete betalen.

Wat was het verschil: de boeren kregen er in vergelijking weinig voor per liter en in de winkel betaalde je je blauw. Ons vlees, onze groenten en ons fruit van onze boeren, onze trots!

Wat we van eisen allemaal krijgen: iedereen doet het, want anders weer boetes. Krijgen we ons vlees of groenten of fruit op ons bord? Nee, want het is goedkoper via import, waar uiteraard niet zoveel eisen aan worden gesteld. Zo weet je niet wat je aan het eten bent?

In België zijn we het strengst op de naleving van alle wetten op de voedselveiligheid! Ons doen geloven dat sojaproducten zoveel beter zijn voor ons. Wat ze niet vertellen, is dat er veel boskapping voor moet gebeuren om op bijna 30 keer de oppervlakte van Nederland soja te kunnen kweken, waar ze dan vliegtuigen moeten inzetten om heel wat bestrijdingsmiddelen te kunnen gebruiken op die o zo natuurlijke soja. Dat is veel slechter voor het milieu.

Bestrijdingsmiddelen en heel wat mest die het water en grond vervuilen , waar de bodem van uitgeput geraakt... en die van Zuid-Amerika komt: dat hier krijgen en verwerken heeft ook heel wat impact op het milieu.

Wat zouden we zijn zonder onze land- of tuinbouwers? We zouden geen suiker, brood, boter, koffie, wijn, vlees, groenten, fruit, kleding (katoen, wol, linnen, bont of leer), alcohol, chocolade, suiker, melk, yoghurt, granen, meel voor cake ... meer hebben, zelfs geen medicijnen of lijm ...

Door een stielbeminde boer

van Zoersel

Meest recent

Meest recent