Startpagina Actueel

Eerste larveboederij in België komt in een oude kippenstal in Kinrooi

Global Link Projects, een bedrijf dat zich inzet op de landbouw van de toekomst, heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de kweek van larven. Deze larven zullen worden ondergebracht in een leegstaande kippenstal in Kinrooi én zullen er groeien op reststromen uit de agrovoedingssector, waardoor zij een duurzame bron van eiwitten en vetten zijn.

Leestijd : 2 min

De zwarte soldatenvlieg is van oorsprong een exotische vliegensoort die bij ons van nature niet voor komt en ook enkel kan overleven bij tropische temperaturen. Het zijn niet de vliegen die de kweek interessant maken, maar wel hun larven.

Sabine Van Miert, onderzoeks-manager bij Thomas More legt uit: “De larven zijn immers zeer geschikt voor het omzetten van laagwaardige reststromen naar een hoogwaardig eindproduct. Ze zijn onder meer rijk aan eiwitten & vetten en dus zeer interessant om in te zetten als dierenvoeder.”

De toepassingen die voor de hand liggen, zijn voeders voor kippen, vissen en zelfs ook huisdieren.

GL-Projects, een blik op de toekomst

Global Link Projects, kortweg GL-Projects, richt zich met haar activiteiten op de landbouw van morgen en is initiatiefnemer van de kwekerij. Het geloof in een duurzame en innovatieve landbouw is heel sterk aanwezig bij oprichter Dirk van Eersel: “We zien dat de landbouwsector voor enorme uitdagingen staat en helaas vaak negatief in het nieuws komt. Onze betrachting met dit project is om een postief verhaal te brengen en bij te dragen aan de landbouw van de toekomst.”

De larvenkwekerij zal worden ondergebracht in een leegstaande kippenstal. De huidige installatie zal volledig worden verwijderd, waarna de stal wordt ingericht met de nieuwste technieken. De kweek gebeurt immers in afgesloten boxen, waardoor er geen enkele vlieg of larve kan ontsnappen. Bovendien wordt er fors geïnvesteerd in klimatisering en luchtbehandeling, om zo de larven in optimale kweekomstandigheden onder te brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat larven constant 27°C nodig hebben, waardoor we alle warmte en lucht zoveel mogelijk binnen willen houden. Positief voor de larven, én meteen ook aangenaam voor de omgeving.

De gemeente Kinrooi ontving een aanvraag tot omgevingsvergunning voor aanpassing van de leegstaande kippenstal. Burgemeester Jo brouns: “Een dergelijk project zet ons als gemeente op de kaart voor de landbouw van de toekomst, een sector die onze gemeente zeer nauw aan het hart ligt. We betrekken onze landbouwers en de omgeving alvast mee in dit verhaal, zodat het project meteen ook een breed draagvlak krijgt”. Als alles goed gaat, verwacht GL-Projects einde 2022 volledig operationeel te zijn. De larvenkwekerij is een eerste schakel in een volledig nieuwe activiteit die vervolgens op de site van Agropolis zal worden opgericht. De doelstelling is om een circulair landbouwproject op te zetten, waarbij laagwaardige reststromen uit de agrofoodsector worden ingezameld en circulair worden verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen. “We werken samen met GL-Projects aan een clusterproject van verschillende activiteiten die op mekaar inspelen en mekaar versterken.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken