Fipronil in eieren - Pluimveehouders moeten zich voor 10 augustus melden voor burgerlijke partijstelling

i0041

De Boerenbond wil de betrokken bedrijven ook de nodige hulp en bijstand verlenen bij de samenstelling van individuele schadeclaims, de opmaak van de schadevordering en de opvolging van de in te dienen klachten. De organisatie raadt pluimveehouders bij wie een contaminatie wordt vastgesteld ondertussen aan om alle bewijsmateriaal en facturen die betrekking hebben op de schadeclaim, bij te houde n. Als e r gecontamineerde eieren of kippen moeten worden vernietigd, is hiervoor een bewijs van een deurwaarder of persoon van het FAVV aangewezen. Daarnaast moeten ze contact opnemen met hun verzekeraar om na te gaan of de verzekering bepaalde schade kan dekken. Ook wordt aangeraden om de rechtsbijstand te activeren.

De landbouworganisatie vindt dat de verantwoordelijken voor deze eiercrisis niet alleen berecht moeten worden, maar dat ze ook de schade moeten vergoeden die de betrokken bedrijven lijden. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker spreekt van "frauduleuze, echt misdadige praktijken".

De Boerenbond houdt er rekening mee dat de afhandeling van het onderzoek lang op zich zal laten wachten. Ook is het niet denkbeeldig dat een schadeloosstelling door de schuldigen op niks zal uitdraaien. De Boerenbond herhaalt daarom haar vraag aan de bevoegde federale en Vlaamse minister en aan de EU om de mogelijkheden van steun of schadevergoeding te onderzoeken.

Ook de Fédération wallonne de l'agriculture (Fwa) bereidt gerechtelijke stappen voor, is woensdag bij de organisatie vernomen. Verscheidene elementen moeten nog bekeken worden vanuit juridisch standpunt, maar de Fwa wil gerechtelijke stappen ondernemen om een schadevergoeding te bekomen voor de getroffen boeren en producenten, zegt Alain Masure, directeur van de studiedienst van de Fwa.

Agrofront, dat de Boerenbond, de Fwa en het algemeen boerensyndicaat ABS overkoepelt, heeft woensdag gevraagd om de komende dagen rond de tafel te kunnen zitten met de minister van Landbouw Denis Ducarme, om na te gaan welke de pistes zijn om de getroffen boeren schadeloos te stellen.

De Boerenbond maakte dinsdag al bekend dat ze de schade van deze crisis op minstens 10 miljoen euro raamt.

Belga

Meest recent

Meest recent