Manifestatie in Brussel tegen nakende hervorming GLB

De manifestatie was een initiatief van verenigingen zoals Boerenforum, Mouvement d'Action Paysanne, Youth For Climate, Grootouders voor het Klimaat of Inter-Environnement Wallonie.
De manifestatie was een initiatief van verenigingen zoals Boerenforum, Mouvement d'Action Paysanne, Youth For Climate, Grootouders voor het Klimaat of Inter-Environnement Wallonie. - Foto: Belga

De demonstranten droegen tal van borden, met slogans als "#Change the Cap! "En" #Vote this CAP down!". "Kleinschalige duurzame landbouw kan de planeet koelen" stond in het groen op een groot spandoek aan de voet van het podium. Twee boeren en mensen vermomd als bijen, die een kist droegen die het verdwijnen van de biodiversiteit symboliseert, acteerden dat ze stierven onder een spray van pesticiden.

Intensieve landbouw wordt voorgetrokken

De manifestatie was een initiatief van verenigingen zoals Boerenforum, Mouvement d'Action Paysanne, Youth For Climate, Grootouders voor het Klimaat of Inter-Environnement Wallonie. Ze zijn van mening dat de ter stemming voorgelegde versie van het GLB nog altijd de intensieve landbouw voortrekt en het verdwijnen van kleine en middelgrote landbouwbedrijven accentueert en nog steeds tegenstrijdigheden met de Europese Green Deal en de strategie "van boerderij tot bord" bevat.

De initiatiefnemers wijzen erop dat het GLB 400 miljard euro vertegenwoordigt, ofwel zowat een derde van de Europese begroting. Sébastien Kennes, woordvoerder van het Belgische steunnetwerk voor duurzame landbouw, stelt dat "het een belangrijk budget is voor Europa en met een belangrijke link naar het klimaat. Na de voorbije COP26, over de opwarming van de aarde, stuurt het GLB nog steeds aan op een model dat ons niet in staat zal stellen de doelstellingen van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen te halen die we ons hebben gesteld.

Landbouw zou motor moeten van de versnelling naar beter moeten zijn

Het is beter in deze versie, maar dat blijft grotendeels onvoldoende als we onze doelstellingen over 10 jaar willen bereiken. Landbouw zou een motor kunnen zijn van deze versnelling naar beter. Als dinsdag deze hervorming van het GLB wordt gestemd, missen we een afspraak."

Belga

Meest recent

Meest recent