Startpagina Agribex

Reacties op de annulatie van Agribex 2021

Dat de landbouwbeurs Agribex 2021 werd geannuleerd, brachten we vorige week vrijdag, heet van de naald toen het bericht net gekend was. Ondertussen verzamelden we hierop enkele reacties.

Leestijd : 4 min

Beurscoördinator Fedagrim, Alain Vander cruys, gaf al te kennen dat als de overheid zijn burgers expliciet vraagt om sociale contacten te beperken, zij niet ongehinderd deze vraag kunnen negeren. “We zijn als federatie en als beurs een onderdeel van de samenleving en willen er alles aan doen om die samenleving niet verder te belasten.”

Dalend animo

In een eerste reactie geeft beursvoorzitter Tim Aerts ons aan dat, gezien de stijgende coronacijfers en het dalende animo onder de exposanten om aan publieksevenementen deel te nemen, het beurscomité van Agribex en de raad van bestuur van Fedagrim vrijdagnamiddag 26 november vrij snel en unaniem tot de beslissing zijn gekomen om Agribex 2021 niet te laten doorgaan.

“In de gegeven omstandigheden toch nog doorgaan met de beursorganisatie zou haast crimineel gedrag zijn”, vult Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert aan.

Fedagrim kreeg trouwens van heel wat ministers, die al dan niet uitgenodigd waren op de vijfdaagse beurs, en van andere betrokken instanties veel begrip voor de genomen beslissing.

Verdere afhandeling

Nu volgt voor de organisatoren nog een financiële afhandeling die gepaard gaat met de beursannulatie. Vooraf had Fedagrim te kennen gegeven om het inschrijvingsgeld volledig terug te betalen als de beurs voor 1 november 2021 geannuleerd moest worden omwille van de overheidsregels. Na deze datum zou de helft worden terugbetaald.

Nu is het wel zo dat de overheid een mogelijkheid openlaat om evenementen door te laten gaan, zij het met strikte veiligheidsmaatregelen.

Hiernaast gaven meerdere exposanten al aan – voor Agribex officieel werd geannuleerd – om uiteindelijk toch van beursdeelname af te zien. Andere exposanten voelden een enorme druk om van beursdeelname af te zien door personeel en dealers. Meerdere bedrijven kampen ook met personeelsproblemen deze weken. Zij worden geconfronteerd met medewerkers die ziek thuis zitten, of in quarantaine zijn, of op een ziek familielid moeten passen. Begin in dergelijke omstandigheden maar eens een beurs op te bouwen of te bemannen.

Johan Colpaert verwacht alvast een vlotte financiële afhandeling: “Exposanten zijn er immers zelf vragende partij voor én in een eerste reactie stelt de uitbater van Brussels Expo zich begripvol op. Er is nu een volgende cruciale datum niet gehaald. Dat is deze van 1 december, wanneer Brussels Expo zelf met de opbouw zou beginnen. Hier zijn er dus geen gemaakte kosten.”

Ondertussen is de beursorganisatie ook gestart met de terugbetaling van inkomtickets die potentiële bezoekers hadden gekocht via de website.

Black Friday

Joost Vandesteene, vicevoorzitter Fedagrim, vertelt ons dat het Black Friday was toen de beslissing viel en dat dit echt een zwarte vrijdag was voor de bestuursleden. “De moeilijkste beslissing die ooit werd genomen in de geschiedenis van Fedagrim.” Vandesteene belicht de verwarring of Agribex nu valt onder handelsprotocol (waardoor sommige evenementen wel nog kunnen doorgaan, zoals Interpom) of onder publieksevenement. “Eigenlijk sluiten we meer bij dit laatste aan. Los daarvan hebben we onze morele verplichting ten opzichte van de maatschappij én in het bijzonder hebben we respect voor het zorgpersoneel. Meer dan ooit staat de pandemie dicht bij ons bed en nu beginnen we allemaal wel één of meerderen te kennen die met een coronabesmetting zitten. In deze optiek organiseer je geen publieksevenement.”

“De landbouw staat voor gezonde producten, het kan dan ook niet dat, moest de beurs toch doorgaan, er beelden van bierdrinkende bezoekers opduiken in de algemene media. Zo willen we niet omgaan met zorgpersoneel, noch met onze medemens.”

Joost Vandesteene schat dat zo’n 99% van de exposanten achter de beslissing van annulatie van Agribex staat. “Bezoekers vinden het jammer en de meest negatieve reacties komen tot nu toe van standenbouwers (die er al 2 slechte jaren hebben opzitten in de evenementensector), maar zij kennen de achtergrond waartegen de beslissing van Fedagrim is genomen niet goed.”

“Een Agribex-beurs voel je altijd in je boekhouding met een toegenomen verkoop na de beurs. Op dat vlak zitten we dus met een probleem. Toch wordt er momenteel niet ingezet op een ‘tijdelijk’ uitstel of alternatief. Zomaar eenzijdig de beursdatum met bijvoorbeeld een jaar verleggen, gaan we niet doen. Je voelt dat dit niet gesmaakt wordt. Het is heel simpel: Fedagrim heeft gekeken naar het welzijn van de mensen, niet naar de centen”, besluit vicevoorzitter Vandesteene.

Blijvende informatie

Agribex is trouwens meer dan een vakbeurs. De organisatoren willen ook informeren. Daarom zet men tijdens elke editie enkele (actuele) thema’s in de kijker. In dat kader werden tijdens de voorbereiding van de beurs podcasts opgenomen. Die kun je nog steeds beluisteren op de website www.agribex.be.

Tim Decoster

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken