Startpagina Actueel

Zorgboerderijen: waardevol initiatief, maar daling van het aantal zorgboeren de voorbije jaren

Hoewel het initiatief van de zorgboerderijen als heel waardevol wordt bestempeld, ook door Vlaams landbouwminister Hilde Crevits, daalt het aantal zorgboeren verder. Dat blijkt uit gegevens van het departement Landbouw & Visserij. Wie aan de voorwaarden voldoet, kan per halve dag 20 euro krijgen of 40 euro voor een hele dag.

Leestijd : 2 min

In 2005 werd een Vlaamse subsidieregeling uitgewerkt om land- en tuinbouwers te ondersteunen om die zorgvragers op te vangen op hun bedrijf.

Vlaanderen heeft een lange traditie in het opnemen van zorgvragers op een landbouwbedrijf, maar door de intensivering was dat gebruik wat op de achtergrond geraakt.

Vooral melkveebedrijven

Uit de meest recente cijfers (2013-2019) van het departement Landbouw & Visserij blijkt dat het aantal zorgboeren de voorbije jaren is gedaald: van 447 in 2013 naar 390 in 2019.

Meer dan de helft van de actieve zorgboerderijen zijn bedrijven uit de dierlijke sector, met bovenaan melkveebedrijven, gevolgd door vleesveebedrijven en gemengde bedrijven.

In 2019 waren er nog 894 overeenkomsten actief waarvoor subsidies werden aangevraagd. Voor deze 894 overeenkomsten waren er 764 unieke zorgvragers.

In 2018 waren er in totaal nog 982 actieve overeenkomsten. Oost-Vlaanderen spant de kroon met 258 overeenkomsten, gevolgd door West-Vlaanderen 209, Antwerpen 171, Limburg 143 en het laagste aantal in Vlaams-Brabant, 113.

Ruim 1,6 miljoen subsidie

Op basis van het aantal aangemelde zorgprestaties waarvoor een subsidie werd aangevraagd, ligt het totaal aantal gepresteerde zorgactiviteiten in 2019 op 48.624. In totaal zorgden deze landbouwers in 2019 voor meer dan 239.196 uren zorg en activering van zorgvragers. In 2018 werden er 50.518 zorgactiviteiten gepresteerd, voor een totaal van 249.591 uren.

In 2019 werd voor 1.676.940 euro aan subsidies uitbetaald voor het uitoefenen van zorgactiviteiten op een landbouwbedrijf.

“Ook in de toekomst wil ik deze bedrijven verder blijven ondersteunen via de subsidie voor de zorgboerderijactiviteiten”, aldus Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op een schriftelijke vraag van parlementslid Brecht Warnez.

“Daarom voorzie ik nog altijd in voldoende budget om die activiteiten te blijven subsidiëren. Het indienen van een aanvraag is ook vereenvoudigd. In het voorjaar werd een nieuwe e-loketapplicatie ontwikkeld waarmee landbouwers heel eenvoudig hun aanvraag kunnen indienen. Ik zet blijvend in op administratieve vereenvoudiging.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken