Startpagina Actueel

Milcobel streeft naar bovengemiddelde melkprijs in 2022

Net voor de zomer van 2020 werd Betty Eeckhaut aangesteld als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Milcobel, met 2.000 leden de grootste zuivelcoöperatie van ons land. Ook de aanstelling van Nils van Dam als nieuwe CEO liet een nieuwe wind waaien.

Leestijd : 2 min

Het reorganisatieplan Feniks werd uitgerold en daar worden nu al de heel positieve vruchten van geplukt. “Ik was vele jaren lid van verschillende bestuursorganen binnen Milcobel. Ik wilde weten wat er met mijn product gebeurde als dat het bedrijf verliet. Ik groeide mee en zal mijn afkomst nooit verloochenen. In de coöperatie blijf ik strijden voor een fair inkomen én voor realistische eisen voor onze melkleveraars.

Dat zijn mijn 2 grootste motivaties, naast het verbeteren van de waardering van onze essentiële rol in de maatschappij. Milcobel was vroeger inderdaad een mannenbastion, maar er is de voorbije jaren heel veel veranderd. Veel meer vrouwen engageren zich, ook omdat ze zo trots zijn op hun product. Vrouwen zijn in zulke bestuurs-organen misschien dat tikje meer empathisch dan mannen en hebben meer aandacht voor de menselijke kant.” In de raad van bestuur zijn 3 van de 9 leden vrouwen.

Volatiele zuivelmarkt in Europa

Dit jaar steeg maand na maand de melkprijs. “We zaten in zwaar weer, maar sluiten aan bij de volatiele zuivelmarkt in Europa. We streven naar het uitbetalen van een bovengemiddeld melkgeld voor onze leden. Eerst boven het gemiddelde van Belgische concullega’s (?). Ook aan de kapitaalinbreng hebben we gesleuteld, zodat onze leveranciers die zelf niet meer moeten betalen.

En ten slotte: we zetten zeker ook in 2022 nog meer in op meer zeggenschap voor onze leden. We gaan verder in gesprek opdat het vertrouwen weer verder kan groeien. Dat onze leveranciers weer trots zijn dat ze aan Milcobel kunnen leveren.” Of een samenwerking op komst is? “We werken in een alsmaar veranderende omgeving en sluiten niets uit.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Winkelkar 18% duurder, stelt Test Aankoop vast

Economie De prijzen in de supermarkt blijven maar stijgen: zo is een winkelkar gemiddeld 18% duurder dan een jaar geleden. Dat heeft Test Aankoop berekend. Vooral grijze garnalen, diepvriesfrieten, spaghetti en papierwaren zijn afgelopen tijd fors duurder geworden.
Meer artikelen bekijken