Startpagina Agribex

Podcastreeks belicht actuele thema’s

In de aanloop naar de beurs registreerde Agribex een podcastreeks over actuele thema’s. Alhoewel de beurs werd geannuleerd, kun je deze nog steeds beluisteren.

Leestijd : 3 min

De volgende onderwerpen komen in de podcasts aan bod:

Workshop Live Deze podcast gaat over de uitrustingssector als knelpuntberoep. In deze podcast bespreken 3 studiogasten de problematiek, maar gaan ze vooral op zoek naar oplossingen.

Studiogasten: Stien Van Hevele (VDAB), Tim Aerts (Fedagrim) en Kris Michiels (Thomas More Hogeschool)

Smart Farming Het is een begrip dat wel ingeburgerd geraakt in de sector, maar dat voor de buitenwereld nog veel mysterie omvat. Drie ervaringsdeskundigen gaan dieper in op het thema en leggen uit hoe precisielandbouw precies kan inspelen op nieuwe uitdagingen.

Studiogasten: Professor Wouter Saeys (KU Leuven), Kris Heirbaut (landbouwer) en Rob Baken (AgroMetius)

Carbon farming Om invulling te geven aan de Green Deal zal de landbouw ook inspanningen moeten doen. In deze podcast wil men bekijken hoe de landbouw dit concreet kan doen en wat carbon farming hierin kan betekenen. Is carbon farming de alles zaligmakende oplossing of slechts één van de vele oplossingen? En maakt de landbouw een deel van de oplossing uit of blijft de landbouw het zorgenkind voor de klimaatverandering?

Studiogasten: Marc Sneyders (Bayer), Kris Heirbaut (landbouwer), Jana Roels (Boerenbond) en Tom Van Nieuwenhove (Inagro)

Landbouw en natuur In deze podcast worden de 2 recht tegenover elkaar gezet en laten we ze de degens kruisen. Zijn het gezworen vijanden of zijn er toch meerdere punten van overeenkomst? De conclusie is verbazend. Landbouw en natuur kunnen elkaars partner zijn in een gemeenschappelijke strijd in het behoud van open ruimte.

Studiogasten: Johan Colpaert (Fedagrim), Hendrik Vandamme (ABS) en Freek Verdonckt (Natuurpunt)

Veeteelt en stikstof Nog nooit was het debat zo actueel. Terwijl dit debat in Nederland al een tijd aan de gang is en de impact van een verstrengde wetgeving zeer hard heeft ingehakt op de bedrijvigheid, leeft nu ook in België dit debat volop. Vooral in Vlaanderen dreigt het beleid hard in te grijpen en de veeteelt onder druk te komen staan. Hoe moet het verder en wat zijn de mogelijkheden om landbouwbedrijven toch nog een rendabele toekomst te gunnen?

Studiogasten: Prof. Erik Meers (UGent), Carl Debraeckeleer (DLV) en Frédérick Audenaert (Fullwood Packo).

De vrouw in de landbouw Het is opvallend dat in landbouwbedrijven vrouwen vaak het bedrijf runnen. Van een glazen plafond is er dus geen sprake, maar hun rol wordt onvoldoende gewaardeerd. Agribex wilde daar verandering in brengen door onder meer een Ladies’ Day te organiseren.

Agribex wilde dit echter meer in de kijker zetten dan enkel één dag op de beurs. In een podcast met 3 vrouwen die het verschil maken gaan ze op zoek naar die erkenning in de hoop dat die waardering een langer leven beschoren is dan een eendagsvlieg.

Studiogasten: Viceminister-president Hilde Crevits, Gracienne Geenens (Fedagrim) en Betty Eeckhaut (Milcobel)

Elk van de podcasts wordt afgerond met een gesprek in de studio met een observator. De observator van dienst is Griet Lemaire, directeur van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

Op de website van Agribex kun je deze podcasts nog steeds beluisteren.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken