Responsibly Fresh Goodness by nature komt met duurzaamheidsrapport 2021
Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties publiceert het duurzaamheidsrapport 2021, zonder het geplande netwerkevent met stakeholders omwille van de Corona-situatie. Met het collectief project Responsibly Fresh Goodness by nature blijven de 5 producentencoöperaties en de 3.400 producenten-tuinders verder inzetten op duurzame ontwikkeling.

In februari 2019 heeft de Belgische coöperatieve groente- en fruitsector het vervolg aangekondigd van het collectief duurzaamheidsproject. Met Responsibly Fresh gingen de leden-producentenorganisaties (PO’s) en hun producenten gedurende 6 jaar aan de slag, van 2012 tot 2018. Met Responsibly Fresh Goodness by nature bevestigden de deelnemers dat ze de weg van duurzame ontwikkeling willen verderzetten. De Voorzitter van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), Rita Demaré stelt: ‘De sector blijft responsibly – verantwoord ondernemen en verantwoordelijk of sociaal betrokken. De baseline Goodness by nature verwoordt, naast Fresh, nogmaals dat groenten en fruit van nature gezond zijn.’
Drie pijlers
Met Responsibly Fresh Goodness by nature sluiten het VBT, de vijf PO’s en de 3.400 coöperanten-tuinders aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s van de Verenigde Naties. Tevens worden acties en inspanningen gekaderd binnen de Van-boer-tot-bord of Farm-to-fork strategie van de Europese Commissie. Concreet zet het collectief duurzaamheidsproject in op drie pijlers.
· De producenten kiezen bewust voor een coöperatieve aanpak, want samen staan ze sterker.
· Groenten en fruit zijn
· De sector zet in op vooruitgang met
Externe certificatie
· De PO’s verlengden hun deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Omdat ze drie keer een VCDO-certificaat ontvingen binnen een periode van vijf jaar, er telkens tien acties positief geëvalueerd werden in minstens vier van de vijf pijlers (people, planet, partnerships, peace, prosperity) en er acties werden uitgevoerd binnen elk van de 17 SDG’s, behaalden de PO’s ook het internationale certificaat van de VN en Cifal Flanders/UNITAR, nl.
· De coöperanten-producenten beschikken over een geldig certificaat voor de Vegaplan Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie en/of de GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance (IFA) standaard. Een voorwaarde van de PO’s voor markttoegang.
· De PO’s werken ook aan de duurzame ontwikkeling van de
Gezamenlijke resultaten
Zowel de PO’s als de producenten werden bevraagd op een aantal kernelementen van duurzame ontwikkeling. De gezamenlijke resultaten worden per pijler en per SDG opgenomen in het duurzaamheidsrapport. Enkele daarvan zijn:
Pijler 1 – Coöperatief ondernemen is duurzaam ondernemen
· De PO’s realiseren tewerkstelling (1.142 FTE), omzet (ruim één miljard euro) en export.
· De PO’s hebben een belangrijke plaats en taak in de waardeketen –
· Binnen het VBT worden verdere voorbereidingen getroffen voor de Zuidwerking, voor een heropstart na de COVID-pandemie.
Pijler 2 – Wat duurzaam is gemaakt, wordt gezond gesmaakt
· De PO’s stimuleren actief de consumptie van groenten en fruit – met vier miljoen euro promotiemiddelen binnen VLAM.
· De PO’s dragen voedselveiligheid en productkwaliteit hoog in het vaandel – 100% gevalideerde autocontrolesystemen bij de PO’s en de producenten.
· De PO’s zetten in op
·
Pijler 3 – Vooruitgang met respect voor de natuurelementen
· De PO’s investeren voortdurend, collectief en individueel, in
· Zowel de PO’s als de producenten zetten in op
· De PO’s en de producenten gebruiken deels eigen
· Diverse mogelijkheden worden gebruikt en verder onderzocht om het
· Ook bij de logistiek en mobiliteit worden duurzame alternatieven ingezet.
· Vanuit het VBT volgen de PO’s en de producenten de ontwikkelingen betreffende LCA (levenscyclusanalyse) op de voet.
·
· De betrokken producenten gaan verantwoord om met de
· De PO’s en producenten leveren collectief een bijdrage tot het behoud van
VBT Algemeen Secretaris Luc Vanoirbeek besluit: ‘Verder duurzaam ontwikkelen en vooral duurzaam verder ontwikkelen is wat wij, het VBT, samen met onze vijf leden-PO’s en de 3.400 aangesloten producenten de voorbije jaren deden en waarop we de komende jaren verder inzetten. Want duurzaamheid is altijd in beweging en dus nooit af. Als we verder gedreven blijven samenwerken, zullen we er zeker op vooruit gaan’.