Startpagina Pluimvee

Opnieuw een geval van vogelgriep in noorden van Frankrijk

In het noorden van Frankrijk is dit weekend opnieuw een geval van vogelgriep opgedoken. De besmetting werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in de grensgemeente Winnezele. Dat heeft de prefectuur van het Noorderdepartement bekendgemaakt.

Leestijd : 1 min

Om verdere besmetting te voorkomen, zal het pluimvee worden afgemaakt en de site gedesinfecteerd. Een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer zijn ingesteld.

"We onderzoeken momenteel nog 2 andere vermoedelijke gevallen van vogelgriep in de beschermings- en bewakingszone", meldt de prefectuur.

Op 26 november dook het eerste geval van vogelgriep op in een legbatterij in de gemeente Warrem, dichtbij de Belgische grens. Ook enkele West-Vlaamse gemeenten namen bijkomende maatregelen. In Warrem ging het om de H5N1-variant van de griep. De prefectuur gaf geen verdere details over het type griep dat opdook in het bedrijf in Winnezele.

Sinds begin augustus zijn er "talrijke uitbraken van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels of in pluimveebedrijven in Europa, vooral aan de Noordzee en de Baltische kust. De laatste maanden hebben gezondheidsautoriteiten in verschillende lidstaten (Nederland, Duitsland, Italië enzovoort) uitbraken gemeld in pluimveebedrijven (kalkoenen, slacht- en legkippen)", schrijft het Franse ministerie voor Landbouw op zijn site.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken