Startpagina Actueel

Royal A-ware na overname poedertorens: investeren in optimalisatie en in extra medewerkers

Het duurde langer dan verwacht, maar op 2 november was het zover: symbolisch gaf Friesland-Campina de sleutels van de poedertorens in Aalter af aan Royal A-ware. “Het is een nieuwe, belangrijke stap van ontwikkeling en groei in Vlaanderen”, zeggen Luc Van Hoe en Luc Lamberigts.

Leestijd : 3 min

N a het eerder aantrekken van Luc Van Hoe als directeur Melkerijzaken België stelde de top van de Nederlandse zuivelverwerker Royal A-ware Luc Lamberigts als eindverantwoordelijke aan van de verschillende sites in België (roomfabriek Merchtem en poedertorens Aalter). Hij heeft heel wat ervaring in de zuivelsector. Hij werkte onder meer voor de Irish Dairy Board en voor Friesland-Campina.

Luisteren naar vragen van klanten

Royal A-ware heeft de ambitie om verder organisch te groeien, ook in België, en daarin past de overname van de 2 poedertorens van Friesland Campina in Aalter.

“Voor de verdere ontwikkeling van onze activiteiten luisteren we altijd naar vragen van onze klanten. Dan bekijken we of we daar kunnen op inspelen of niet. Als het past binnen onze bedrijfsstrategie, die duurzaamheid vooropstelt en op de lange termijn verder wordt uitgebouwd, zien we dan of een overname haalbaar en gewenst is. Zo ontbrak de productie van melkpoeder in ons uitgebreide zuivelgamma, naast kaas, dagverse zuivel, mozzarella, room en tapas...”, duidt Luc Lamberigts.

Groei met tweesporenbeleid

Begin juli startte Royal A-ware met de melkophaling bij melkveehouders in Vlaanderen. Die werd tot 1 november verwerkt tot melkpoeder door Friesland-Campina in Aalter.

“Gezien de interesse groot blijft, zitten we op schema. Met ons relatief klein team bouwen we dag na dag verder. Zo gaan we ook verder in 2022. Naast de verhoging van het volume van al aangesloten melkveehouders zijn we nog altijd op zoek naar nieuwe melkveehouders. Intussen blijkt uit hun profiel dat het allemaal stuk voor stuk ondernemende boeren zijn, iets jonger dan gemiddeld, die een duurzame visie op de lange termijn hebben. We mikken dus op een tweesporenbeleid: groei met bestaande én met nieuwe melkveehouders”, aldus Luc Van Hoe.

De overeenkomst met Friesland-Campina was al in december 2020 aangekondigd. Een klein jaar later kon de productie door Royal A-ware ook effectief van start gaan. “De 2 torens hebben een capaciteit van 40.000 ton mageremelkpoeder en botermelkpoeder. Vandaag komt een deel van de melk nog van Friesland-Campina, maar hoe groter onze toevoer wordt, hoe meer dat aandeel van Friesland-Campina zal zakken.” Er zijn momenteel geen plannen voor de uitbreiding van het aantal poedertorens.

Goede afspraken

Er werden dan ook goede afspraken onderling gemaakt. “Dat is ook nodig, want je werkt op dezelfde site, hoewel beide activiteiten van elkaar werden losgekoppeld. De ontvangst en de ontroming van de melk gebeurt echter bijvoorbeeld in een installatie die voor beide bedrijven werkt. Het is een kwestie van de kosten zo laag mogelijk te houden. Daarnaast moet je een en ander herbekijken: dat gaat van telefonie tot technische systemen, of de stoomvoorziening en de waterzuivering.”

De komende jaren investeert Royal A-ware op de site in Aalter. Dat gaat van de melkontvangst tot milieutechnieken zoals waterzuivering, een nieuw stoomketelhuis... “We gaan ook daarin stap voor stap om de hele binnenkant en de installaties zo effectief en efficiënt mogelijk te laten werken. In tegenstelling tot vroeger zullen we 24/7 op de site in Aalter melkpoeder gaan produceren.”

De 40-tal medewerkers zijn dan ook van Friesland Campina naar Royal A-ware overgekomen. “Toen bleek dat we melkpoeder wilden gaan produceren, konden we 2 dingen doen: een nieuwe fabriek vanaf nul opstarten of een bestaande fabriek overnemen. We hebben heel duidelijk voor de tweede optie gekozen. Er was en is veel kennis en kunde in huis. Wereldwijd staat het geproduceerde melkpoeder in Aalter bekend als een hoogstaand kwalitatief product.”

Extra medewerkers in dienst

Op termijn kunnen een 10-tal medewerkers extra in dienst worden genomen. “Het gaat dan om operatoren, technici en ook specifieke profielen, bijvoorbeeld op het vlak van milieu en veiligheid.” Ook een kaasfabriek in Vlaanderen is wellicht een optie voor de nabije toekomst. “Nogmaals, we luisteren naar de markt. Als er behoefte is, kijken we verder. Er zijn vandaag geen concrete plannen in die richting, maar zeg nooit nooit. Wat vandaag niet is, kan morgen zijn”, aldus Luc Lamberigts.

“Maar zoals we altijd hebben gedaan, zullen we vlug schakelen als de opportuniteit zich aandient. Anders zou Royal A-ware het bedrijf niet zijn dat het vandaag is”, besluit Luc Van Hoe.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken