CoBT is ontbonden

Sinds de oprichting van de coöperatie CoBT is het project op technisch en commercieel vlak volledig uitgewerkt geweest de voorbije 3 jaren.
Sinds de oprichting van de coöperatie CoBT is het project op technisch en commercieel vlak volledig uitgewerkt geweest de voorbije 3 jaren. - Foto: SB

T er herinnering: de coöperatie werd in 2018 opgericht door 4 Waalse suikerbietentelers om in Seneffe een nieuwe, efficiëntere en duurzamere suikerraffinaderij te bouwen en te exploiteren. De doelstelling van het economisch model was om aandeelhouders-bietentelers te laten profiteren van de marge voor het omzetten van biet in suiker.

In de 3 jaar sinds de oprichting van de coöperatie is het project op technisch en commercieel vlak volledig opgezet en is CoBT erin geslaagd om 58 miljoen euro op te halen bij 1.600 boeren en sympathisanten en 64 miljoen euro met publieke en strategische partners.

Ondanks de vele verwezenlijkingen en sterke punten van zijn project, heeft de coöperatieve CoBT echter niet het nodige investeringskrediet verkregen om zijn eigen vermogen van 40% aan te vullen. Dit betekende het einde van het project in december 2020.

De onwil van banken om het project te financieren is tot op de dag van vandaag onbekend. De lobby van de bestaande agrovoedingsindustrie bij verschillende actoren van het project was ook schadelijk.

Het probleem van de rentabiliteit

blijft bestaan...

Het belangrijkste landbouwcoöperatieve project van de afgelopen jaren in Wallonië is daarmee uitgestorven. Het probleem van de rentabiliteit van de bietenteelt, historisch belangrijk in veel landbouwbedrijven, blijft echter bestaan. Sinds de afschaffing van de Europese suikerquota in 2017 zijn de contractvoorwaarden voor de verkoop van bieten aan de suikerindustrie sterk verslechterd.

Coöperatieve modellen zijn de toekomst

De projectleiders blijven ervan overtuigd dat met initiatieven op basis van coöperatieve modellen, korte, eerlijke en duurzame ketens boeren niet alleen meer waarde voor hun producten kunnen vinden, maar ook een betere plek in de samenleving. Dit soort oplossingen is essentieel voor het voortbestaan van de familiale landbouw en zijn actieve bijdrage aan de uitdagingen van de 21ste eeuw. Alleen een eerlijke verdeling van de gecreëerde waarde tussen de verschillende schakels in de waardeketen maakt het mogelijk om de activiteit van een betrokken sector te bestendigen.

DJ

Meest recent

Meest recent