Startpagina Actueel

Waalse boeren gaan opnieuw manifesteren

De Waalse boeren gaan morgen, dinsdag 14 december, opnieuw actie voeren om te protesteren tegen het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het gaat om een initiatief van de Waalse Landbouwfederatie (FWA). De boerenorganisaties willen onder andere dat het familiale bedrijfsmodel ook in de toekomst kan blijven bestaan.

Leestijd : 1 min

Eerder werden er al verschillende manifestaties gehouden in Namen, de zetel van de Waalse regering die het eens moet geraken over de accenten die Wallonië in het kader van het GLB wil leggen voor de periode 2023-2027. Ook vorige vrijdag was er protest. Toen werden voornamelijk rotondes bezet.

Dinsdag 14 december willen de landbouwers verspreid over heel Wallonië van 10 tot 13 uur actievoeren aan de opritten van snelwegen en op drukke verkeersassen. Diezelfde dag is er in Namen ook een mars van ImPAACte, een coalitie van 5 milieuverenigingen (Natagora, WWF, Greenpeace, Inter-environnement Wallonie en Nature Progrès) en de Nationale Unie van Belgische Agrobiologen (UNAB). Zij pleiten voor een Waals GLB dat de landbouw, de natuur, het klimaat en de burgers met elkaar verzoent.

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken