Met je camper naast de koeien

U met de auto op een fietsknooppuntennetwerk begeven, het is eens wat anders. Veel bochten en verschillende graanvelden maken duidelijk dat je hier beter met de fiets of al wandelend komt om van het landschap te genieten. Na het hele Wingense wegennetwerk van binnen en buiten bereden te hebben komen we uiteindelijk aan bij Smart-Ijs: een modern gebouw naast een landbouwbedrijf. Patrick Van Lerberghe (46 jaar) en Kevin Vanbelle (30 jaar), de eigenaars van Smart-Ijs camperlogies, wachtten me al op: “Mooie streek hier, vind je niet?”Achter het gebouw liggen de koeien in het gras en staat de maïs er wat droog bij. “Tja, ook wij hebben last gehad van de droogte”, vertelt Patrick. Nietemin een mooie streek.

Eigen melk voor verse producten

Het is Patrick Van Lerberghe die van wal steekt: “De boerderij is mijn thuis, ik ben hier geboren en opgegroeid. Ik heb aan de VABI landbouwschool gestudeerd en na school heb ik meegewerkt in het ouderlijk landbouwbedrijf.” Het melkveebedrijf met 40 koeien is aan Smart-Ijs gekoppeld. De melk van de koeien wordt verwerkt in verse producten voor Smart-Ijs. “En dat is mijn ding, want ik ben van opleiding kok. Ik heb geen landbouwachtergrond”, vertelt Kevin. Hij staat daarom vooral in voor de verwerking van het ijs, de verkoop ervan en de catering.

Samen zijn ze de vierde generatie die aan melkverwerking en een hoevewinkel doet. “ “In het begin fabriceerden we met onze melk vooral roomboter. Echter door de opkomst van margarine ging de verkoop van roomboter achteruit en schakelden we deels over op de productie van harde kazen, yoghurt,... Sinds 1999 zijn we volledig overgeschakeld op de productie en verkoop van ijs en ijsproducten, en bouwden we de andere producten af”, aldus Patrick.

Of ze nog denken aan andere producten? “Het kriebelt toch om weer wat kazen te maken”, vertelt Patrick. “Het liefste wat ik nu maak zijn ijstaarten”, vertelt Kevin. “Ook het zoeken naar nieuwe smaken vind ik heel fijn. De mensen vragen er ook wel achter. Ik wil ook echt kwalitatieve producten, veelal van korte keten.”

France Passion in Vlaanderen

Het is pas sinds 2012 dat het koppel startte met campers op hun terrein. “We zijn allebei gepassioneerde kampeerder en haalden ons idee uit het Franse concept France Passion.” In Frankrijk zijn er verschillende landbouwbedrijven die wijnen maken en die verkopen. Mensen met campers vragen om op hun erf te staan om te overnachten en kopen in ruil wat producten van die landbouwers. Dat was een stilzwijgend overeenkomst. Dat is uitgebreid van wijnboeren naar landbouwbedrijven die hoeveproducten maken. Een goed concept dat al voor 30 jaar bestaat, zo blijkt.

“Het concept is overgeslagen naar andere landen zoals Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje, Italië,... maar niet in België. Omdat we zelf graag met de camper op weg gaan, kwamen we op het idee om zelf ons terrein open te stellen voor campers. Met de benodigde voorzieningen natuurlijk”, lacht Patrick. Ze bieden zes camperplaatsen aan. “En daar zal het bij blijven. Het zijn misschien máár zes plaatsen, maar op die manier blijft de gezellige sfeer en kunnen wij hen alle comfort aanbieden. Het mag niet te druk worden. We willen ook niet concurreren met een camping.”

Een voorbereid man

Pas met een goede voorbereiding startten Patrick en Kevin hun camperlogies. “We deden eerst een steekproef en huurden een camper om te zien hoe we het moesten organiseren en hoe een goede camperplek eruit moet zien. In Frankrijk moeten de campers zelfvoorzienend zijn. Ze moesten zorgen voor eigen water, electriciteit,... want dat was niet voorzien op het landbouwbedrijf. In België werden we beperkt door strikte wetgeving. We moesten vanalles voorzien voor de campers, zoals afvalsorteerplaatsen, watervoorziening,... Daarom namen we contact op met Toerisme Vlaanderen die ons verder hielpen. Sinds 2013 is de wetgeving op een gunstige manier veranderd.”

Toen het camperbedrijf was opgestart ging alles vlot. “We moesten geen promotie maken, want de mond-op-mond reclame deed 90 % van het werk. Ons bedrijf staat ook op de sites campersites.be en campercontact.com. We hadden weinig moeten investeren.”

Veel voordelen

Naast de extra inkomsten die Patrick en Kevin hebben, zijn er nog voordelen verbonden aan de camperlogies met ijsverkoop. Ze waren al wel bekend met contact met klanten, maar kregen door de logies wel wat klanten bij. Daarnaast leerden ze veel nieuwe mensen kennen. “Alle leeftijden en nationaliteiten zien we hier. We hebben zelfs mensen van Australië gehad. Wat leuk is, is dat veel campertoeristen nu goede kameraden zijn geworden”, vertelt Patrick. Ze krijgen ook veel fijne reacties op hun evaluatieformulier. “Van een Frans jongetje hoorden we dat hij ons dé nummer één vond. Zo’n reacties vinden we uiteraard fijn.”

Ze zorgen er zelfs voor dat mensen weer kennis maken met de landbouw. “Mensen zijn zodanig verstedelijkt dat ze geen voeling hebben met de landbouw. Ze stellen allerhande vragen over de tractor die er staat, of waarom er maïs staat. We geven hen dan graag die uitleg. Rondleidingen geven op het bedrijf doen we wel niet.”

... ook voor de gemeente

Niet alleen Patrick en Kevin doen het goed hun hun bedrijf. De gemeente Wingene vaart er ook enkel bij, naar eigen zeggen. “Veel gemeenten willen camperplaatsen voorzien, maar de gemeente Wingene was blij dat wij er al mee waren gekomen. Wij zorgen voor toeristen die met hun fiets naar Wingene gaan en daar boodschappen doen, winkelen, zwemmen,... ”

Geen tijd? Begin er niet aan!

Als je alles goed wil doen, dan vraagt dat tijd. Dat hebben de uitbaters van Smart-Ijs camperlogies duidelijk begrepen. “Er zijn veel dingen waar je op moet letten. Je moet vaak je GSM en je e-mails checken, zorgen dat de reservaties vlot verlopen en ondertussen je infrastructuur onderhouden. Daarnaast moet je nog zorgen voor zaken als brandveiligheid, elektriciteitskeuring, het veiligheidsattest, enz. Ook moeten we onze statistieken doorgeven aan het Nationaal Instituut voor Statistiek”

Als we vragen naar wat ze doen naar info toe, is Patrick duidelijk: “Je wil je logies voorzien van de nodige info en wat je allemaal hier kan doen. Op dat vlak zijn we een toeristisch infopunt geworden. Dit punt is tijdens het weekend de toeristische dienst, omdat die in het weekend gesloten is. We hebben daarom verschillende infobrochures klaar liggen, over bijvoorbeeld het vlakbij gelegen Brugge. Verder zijn er musea, een natuurpark, een goed fietsnetwerk,...”

Bedrijfsplanning aanpassen

Patrick wil dan ook dat zijn landbouwbedrijf zelf ook nog goed draait: “Het blijft landbouwverbreding, dus landbouw blijft de hoofdactiviteit. Om beide op elkaar af te stemmen was de bedrijfsplanning aanpassen wel een noodzaak. Ik heb wel een vervanger die me vaak kan komen helpen, want Kevin heeft er geen expertise in.”

Niet naast mesthoop

Of hij het aanraadt aan andere landbouwers om hetzelfde te doen? “Zeker, maar je moet er goed over nadenken. Mensen willen proper staan op gras of een verharde plaats, en niet naast een mesthoop. Het imago van de landbouw mag niet verslechteren hierdoor. Wij gaan 100 % voor ons landbouwbedrijf, maar ook voor onze camperlogies. Die mentaliteit moet je hebben. Bezint eer ge begint”, sluit Patrick af.

M.V.

Meest recent

Meest recent