Startpagina Actueel

Aantal vergunningen voor Nederlanders niet bekend

Op basis van informatie uit het Omgevingsloket kan niet worden opgemaakt hoeveel vergunningen er door Nederlanders (nationale of rechtspersonen) werden aangevraagd. Het is onder meer wachten op een Europees initiatief.

Leestijd : 1 min

Sinds 2010 is er in de Vlaams-Nederlandse grensstreek een duidelijke toename van het aantal verhuisde Nederlanders.

‘Stikstofvlucht’

Ook Nederlandse veetelers zouden gebruik maken van gunstige uitdovingssubsidies in eigen land om vervolgens diezelfde activiteiten in ons land op te starten. Bij die beslissing zou volgens Vlaams parlementslid Sofie Joosen een gunstiger klimaat vanwege een minder stringente stikstofregeling en coulantere opstelling tegenover megastallen meespelen.

Het blijft echter moeilijk om die ‘stikstofvlucht’ met harde cijfers te staven. Sinds de invoering van de Omgevingsvergunning in 2017 worden alle vergunningsaanvragen in Vlaanderen geregistreerd en gedocumenteerd via het Omgevingsloket. Maar de nationaliteit van de aanvragen kan vandaag noch bevraagd noch geregistreerd worden op het Omgevingsloket.

“Ik wil er ook maximaal zicht op krijgen”, antwoordt Vlaams minister Zuhal Demir. “In 2022 worden de nodig aanpassingen aan het Omgevingsloket voorzien waarbij de herkomst en nationaliteit van de aanvrager actief kan worden bevraagd. Belgische aanvragers (natuurlijke personen en rechtspersonen) zullen daarmee sluitend kunnen worden geïdentificeerd.” In functie van een betere identificatie van buitenlandse personen moet echter nog worden gewacht op de Europese initiatieven inzake gegevensuitwisseling van persoonsidentificatie. De problematiek wordt wel meegenomen in overleg met de Nederlandse collega’s.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken