Startpagina Actueel

Minister Demir voert controles in mestverwerking op

“Het is nodig om de controles in de sector van de mestverwerking op te voeren.” Dat heeft Vlaams minister Zuhal Demir gezegd in de commissie Leefmilieu naar aanleiding van de 2 grootscheepse gerechtelijke acties dit jaar. “Ook vergisters worden gecontroleerd.”

Leestijd : 2 min

De voorbije maanden heeft het gerecht 2 grote acties gehouden in het kader van de mestverwerking, in de provincies Antwerpen begin dit jaar, en enkele weken geleden in de provincie Limburg. Bij het dossier in Antwerpen werd het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir op voorhand op de hoogte gesteld, bij dat in Limburg niet.

Technisch deskundige

“Wel zijn in dat laatste onderzoek ambtenaren van de omgevingsinspectie en de Mestbank aangesteld als technisch deskundige in het gerectelijk onderzoek”, aldus Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) in de commissie Leefmilieu, op een tussenkomst van Vlaams parlementslid Leo Pieters (Vlaams Belang).

Die ambtenaren zijn dan ook gebonden aan het geheim van het onderzoek.

“Mijn diensten hebben contact genomen met de gerechtelijke overheden van Limburg om indien mogelijk al informatie te ontvangen om eventueel bijkomende bestuurlijke maatregelen te nemen. We zijn er, voor zover we info krijgen, zeker mee bezig.”

De mechanismes die mogelijk aanleiding hebben gegeven tot fraude zijn stilgelegd door het gerechtelijk onderzoek. “Er valt geen bijkomende milieuschade te verwachten.”

Volgens minister Zuhal Demir houdt het transport van dierlijke en andere mest naar mestverwerkinsinstallaties grote kosten in voor de betrokkenen. “Deze transporten zijn dan ook fraudegevoelig. Er zijn, onder andere in het Mestdecreet, heel wat maatregelen opgelegd om mesttransporten op te volgen.”

Zoals het verplicht gebruik van AGR-GPS-meldingen, dat in het kader van MAP6 werd uitgebreid naar burenregelingen. “Momenteel werken we voorstellen uit naar verruiming van het gebruik van AGR-GPS voor mesttransporten van en naar mestverwerkers.”

Naar aanleiding van de gerechtelijke onderzoeken zet de Mestbank nog sterker in op risicogestuurde metingen van de producten van mestverwerking en het uitvoeren van meer onaangekondigde controles. Daarnaast moet, vanaf 1 januari 2022, elke mestverwerkings- en bewerkingseenheid uitgerust zijn met digitale debietmeters.

De vzw Vlaams Centrum voor Mestverwerking kreeg intussen ook de opdracht om een autocontrolegids voor mestverwerkers uit te werken.

Meer dan transport alleen

Vlaams minister Zuhal Demir wil de controles in deze sector nog verder opvoeren. “Dat is nodig. Tijdens het onderzoek worden ook andere mestverwerkers verder opgevolgd. De controles zijn intussen opgetrokken. Bedrijven worden ruimer gecontroleerd dan het transport alleen. Ook vergisters worden gecontroleerd.”

Verder wil Vlaanderen in de toekomst nog meer inzetten op onderzoek naar innovatieve technieken, zoals slimmeredataverwerking en teledetectie.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken