Startpagina Actueel

Sint-Antoniusverenigingen op weg naar erkenning als immaterieel erfgoed?

Op 17 januari wordt de heilige Antonius-Abt, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen duizenden mensen uit verschillende dorpen en verenigingen hieraan deel. Met als belangrijk element de verkoop van varkenskoppen.

Leestijd : 1 min

Hoewel de vieringen er ook dit jaar wellicht wat anders zullen uitzien, kan je bijvoorbeeld in Rotselaar, Geel-Bel, Edegem, Oosthoven, Herdersem, Houtem, Achtel, Iddergem, Millegem, Koningshooikt, Wolfsdonk, As, Wever, Bocholt en nog heel wat andere Vlaamse dorpen rond 17 januari terecht om een (alternatieve) Sint-Antoniusviering mee te maken.

Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Samen met zoveel mogelijk lokale vieringen.

Vul een bevraging in

Hoe kan jij helpen? Het is belangrijk voor de erkenning om aan te tonen dat de Sint-Antoniusvieringen een breed gedragen fenomeen zijn. Daarom lanceren we een bevraging. Ben jij van ver of dichtbij betrokken bij een Sint-Antoniusviering?

Of vind jij dat deze traditie niet mag verloren gaan? Vul dan de bevraging in. Organiseer je zelf jaarlijks een viering? Bespreek dan zeker met het organiserend comité om een registratie in de feestendatabank van Histories te realiseren om zo het erkenningsdossier mee te vervolledigen!

Meer info: www.cagnet.be.

LV-CAG

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken