Volste vertrouwen in de full-linestrategie van Fendt bij Malengier

De familie Malengier heeft het volste vertrouwen in de full-linestrategie van Fendt. Op de achtergrond is het nieuwe bedrijfsgebouw in aanbouw.
De familie Malengier heeft het volste vertrouwen in de full-linestrategie van Fendt. Op de achtergrond is het nieuwe bedrijfsgebouw in aanbouw. - Foto: TD

Om deze gebeurtenissen en de evolutie binnen de firma toe te lichten, zaten we met Willy, Franky, Jana en Joran aan tafel, respectievelijk 3 generaties van de familie Malengier.

Willy en echtgenote Rosa zijn de stichters van het mechanisatiebedrijf en werden 35 jaar terug verdeler van Fendt-tractoren. Willy geeft aan dat de sterkte van de firma gebaseerd is op betaalbare service én op het verdelen van slechts enkele merken. “Zo kunnen we onze focus heel specifiek leggen, en die merken ook ten volle ondersteunen, zonder te verdrinken in een breed merkenaanbod.”

Ambitie van Fendt

Zoon Franky gaat verder en verwijst naar gebeurtenissen enkele jaren terug, toen Fendt duidelijk te kennen gaf een full-linestrategie te willen uitvoeren. Ook in België werd dit ondertussen concreet zichtbaar. “De vraag stelt zich dan of we als gerenommeerd Fendt-dealer enkel verder gaan met Fendt tractoren, of we ook de hooibouw- en oogstmachines gaan verdelen. Uiteindelijk was het maar een kleine stap voor ons om volledig in het Fendt-full-linegamma mee te gaan. Het zijn pas de stappen die erop volgen die meer energie en inzet vragen”, verklaart Franky.

De eerste Fendt Katana 65-hakselaar werd vorig jaar verkocht door Malengier.
De eerste Fendt Katana 65-hakselaar werd vorig jaar verkocht door Malengier. - Foto: JM

Steun en vertrouwen

Hij wordt in deze beslissing gesteund door zijn dochter Jana en zoon Joran, die als derde generatie Malengier tot de zaak zijn toegetreden. Jana en haar man Wout geven ons duidelijk aan dat ze willen werken aan een toonaangevend Fendt full-linedealerschap. “We hebben ook het vertrouwen dat de hooibouwmachines, veldspuiten en oogstmachines een Fendt-waardig product zijn. Deze wereldwijd opererende fabrikant weet wel wat hij doet”, aldus Franky. (Klein)zoon Joran bemerkt dat dit geen nieuwe producten zijn, maar dat ze onder andere merknamen en kleuren al op de markt actief waren. Fella en Lely zijn leverancier van hooibouwmachines, Challenger van de spuittechniek. Hieruit zijn intussen al meerdere nieuwe Fendt producten ontstaan.

De familie vindt het een voordeel dat ze voor een breed productgamma terecht kunnen bij één fabrikant. Ook praktisch gezien is dat makkelijk, zo heeft deze fabrikant onderling uitwisselbaar diagnosegereedschap.

In stappen

Eind 2019 zette Malengier de eerste stappen mee in het Fendt-full-line- dealerschap door de eerste winterbestelling van enkele hooibouwmachines en werden de eerste demonstraties bij klanten uitgevoerd.

De eerste Fendt iDeal 7-maaidorser, verkocht door Malengier, werd de voorbije zomer voor het eerst gebruikt.
De eerste Fendt iDeal 7-maaidorser, verkocht door Malengier, werd de voorbije zomer voor het eerst gebruikt. - Foto: JM

Het jaar erop brak corona uit en zorgde de pandemie voor verstoring van hun plannen op vlak van machinelevering, demonstraties en klantencontacten. Franky en zijn familie bleven er rustig onder. “We hebben de keuze gemaakt, we nemen onze tijd om aan dit verhaal te werken, prospecteren niet agressief en uiteraard botsen we tegen gevestigde waarden en moeten we opboksen in een verzadigde markt. Wat we ondertussen zien, is dat Fendt-gezinde klanten zelf naar ons komen om ook het productaanbod naast de tractoren te ontdekken.”

In 2020 werd verder ingezet op kleine, coronaveilige klantendemonstraties die hun vruchten afwierpen. In 2021 werd immers de eerste Katana 65 hakselaar aan eindklant geleverd, net als de eerst verkochte Fendt iDeal 7 maaidorser in België, de 1290 XD- grootpakpers, de Tigo 75 XR-opraapwagen, 3 stuks Rotana-rondebalenpersen en 1 Rotana 160V perswikkelcombinatie.

Dit jaar is er de ambitie om niet alleen de service bij het uitgebreide productgamma waar te maken, maar ook om in te zetten op het volgende product uit het aanbod, namelijk de sproeiers. Een Rogator 645-zelfrijder met spuitboom van 33m is aangekocht om demonstraties mee te doen.

Fendt 1290 XD-grootpakpers die in 2021 aan eindklant is geleverd.
Fendt 1290 XD-grootpakpers die in 2021 aan eindklant is geleverd. - Foto: JM

Voor iedere verkochte machine legt Malengier een eigen voorraad wisselstukken aan. Is het onderdeel niet op de eigen vestiging in Zonnebeke aanwezig, dan wordt het met nachtlevering bezorgd vanuit het centrale onderdelenmagazijn van Agco in Ennery in Frankrijk. Dit is gelegen nabij Metz, kort bij de grens met Luxemburg en Duitsland.

Malengier heeft niet enkel in wisselstukken geïnvesteerd, maar ook in demomachines. Deze kunnen als vervangmachine dienen, moest er een langere panne optreden. Een eigen Katana 650-veldhakselaar is aanwezig alsook verschillende hooibouwmachines zoals grootpakpers en rondebalenpers.

Fendt Tigo opraapwagen geleverd en in werk gesteld in 2021 door Malengier.
Fendt Tigo opraapwagen geleverd en in werk gesteld in 2021 door Malengier. - Foto: TD

Toekomst

De familie Malengier heeft duidelijk ingezet op de toekomst. Dit blijkt ook uit de nieuwe loods van 40 op 39 m die in aanbouw is. “Maar in vloeroppervlakte gaan we nog meer winnen, doordat we in meerdere verdiepingen gaan werken. In de kelderverdieping komt er olie- en afvalstoffenopslag, er komen geautomatiseerde stapelkasten met onderdelen, vergaderzaal en bureauruimte. Maar bovenal een werkplaats om aan de grotere (oogst)machines te werken. Het bedrijfsgebouw is zo ontworpen dat ook rolbruggen hun plaats kunnen vinden om eenvoudig bijvoorbeeld vrachtwagens te laden en lossen, maar ook om het werk in de atelier ergonomischer te maken”, legt Willy Malengier enthousiast uit.

Iedereen van de familie heeft zijn plaats in het bedrijf: Willy is seniorverkoper, Joran juniorverkoper, Franky is het hoofd van de technische dienst. Jana neemt samen met haar moeder Marian het magazijn en de administratie voor haar rekening en Wout doet de demonstraties.

Franky sluit af met de bemerking dat ze het gevoel hebben om met de firma de locomotief van de Fendt full-linetrein te zijn in België. “Deze trein staat nu duidelijk op de rails en is in gang getrokken.”

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent