Startpagina Mechanisatie

Nederlandse mechanisatiebedrijven gaan met positieve verwachtingen 2022 in

Nederlandse fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek zijn positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen van de sector, zo meldt sectorvereniging Fedecom.

Leestijd : 3 min

Wat Fedagrim in België is, betekent Fedecom voor Nederland. Via hun bevraging geven de respondenten aan dat in het afgelopen halfjaar de verkoopprijzen en bezetting gunstiger zijn geweest dan de verwachtingen.

Tegelijkertijd zijn de bedrijfsresultaten in het afgelopen half jaar nagenoeg gelijk gebleven tot licht gegroeid en hebben de bedrijven overwegend positieve verwachtingen over het eerste halfjaar van 2022. Daarbij hebben de reeds opgetreden en verwachte prijsstijgingen veel invloed. Opvallend is ook de blijvend grote behoefte aan personeel in de sector. Ruim de helft van de deelnemers aan de barometer heeft vacatures openstaan.

Fabrikanten positiever dan dealerbedrijven

De gemiddelde totaalscore van de respondenten weerspiegelt een positieve stemming in de sector, waarbij er verschillen zijn tussen de dealerbedrijven (75% van de respondenten) en de Nederlandse fabrikanten/importeurs (25%).

De fabrikanten/importeurs zijn positiever gestemd dan de dealerbedrijven. Dat wordt met name veroorzaakt door de kansen die de afzet (zowel binnenland als de export) en de prijsstijgingen bieden.

Over de orderpositie in het eigen Nederlandse binnenland zijn fabrikanten/importeurs duidelijk positiever dan de dealers. Dat zien we ook terug in de waardering van het afgelopen halfjaar als in de verwachtingen voor het komende halfjaar. De dealerbedrijven zijn minder optimistisch over de binnenlandse verkopen, zowel bij verkoop van nieuwe, gebruikte machines als bij de onderdelen.

Export

De export is volgens de respondenten in de tweede helft van 2021 beperkt doorgegroeid, maar de verwachtingen voor het komende half jaar zijn wel positiever. Met name fabrikanten exporteren en deze zijn gemiddeld voor meer dan 30% afhankelijk van deze export. Voor dealerbedrijven is dat met 15% een stuk lager. De order/verkooppositie in het buitenland zag meer dan 40% van de fabrikanten/importeurs groeien.

De verwachting van de order/verkooppositie buitenland over het komende half jaar wordt door een aanzienlijk deel van de bedrijven positiever ingeschat. De verwachte stijging van de verkoopprijzen zal zeker meespelen.

Bezetting werkplaats/productie

De verbeterde bezetting van de werkplaats/productie in de tweede helft van 2021 viel bij de meeste dealerbedrijven tegen; voor het komende halfjaar van 2022 wordt weer verbetering verwacht. Bij de fabrikanten verbeterde de bezetting van de productielijnen volgens plan in het afgelopen halfjaar en men verwacht deze het komende half jaar op peil te kunnen houden. Opvallend is de verwachte toename van benodigde arbeidskrachten (die voor de fabrikanten passen bij de verwachte afzetgroei) en tegelijkertijd het grote aantal vacatures; het gemiddelde aantal vacatures bij de respondenten is 1,5 en deze zijn nauwelijks in te vullen.

Verkoopprijzen

Ruim 90% zag afgelopen jaar een grote stijging. Eenzelfde groep verwacht dat de verkoopprijzen het komende half jaar door zullen blijven stijgen. Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten blijft de levering van machines ook de komende periode in gedrang komen.

De ontwikkeling van de bedrijfsresultaten over de tweede helft van het afgelopen jaar is redelijk positief ervaren. Voor 2022 verwachten de bedrijven dat het bedrijfsresultaat zich gelijk tot iets beter gaat ontwikkelen. Door de coronacrisis en het nieuwe Nederlandse regeringsbeleid zijn de mechanisatiebedrijven nog duidelijk afwachtend.

Fedecom

Lees ook in Mechanisatie

Mogelijkheden van spitzaaien ervaren

Akkerbouw Omdat hij geconfronteerd werd met een laat én heel nat seizoen om wintertarwe te zaaien ging landbouwer Stef Lauwers uit Sint-Katelijne-Waver op zoek naar een geschikte oplossing om de bodem te bewerken en in te zaaien.
Meer artikelen bekijken