Startpagina Groenvoorziening

Jagers plantten in Vlaanderen hagen en bomen

De jagers van Hubertus Vereniging Vlaanderen hebben op 14 en 15 januari zo’n 20.515 bomen en haagplanten verspreid over heel Vlaanderen geplant. Dat komt neer op 10 ha nieuwe natuur.

Leestijd : 1 min

Het gaat specifiek om inheemse soorten, zoals de zwarte els, winter- en zomereik, beuk, mei- en sleedoorn, gele en rode kornoelje. “De keuze voor streekeigen biodiversiteit moet de grote monoculturele landschappen doorbreken”, zegt Marcel Lemmens, trekker van het initiatief.

De planten werden op verschillende verzamelplaatsen in Vlaanderen geleverd, daarna kwamen de jagers hun waren ophalen om ze vervolgens in hun eigen jacht te verpotten’. De extra aanplanting zorgt voor dekking en voedsel voor allerhande dieren.

“De actie moet de lokale biotoopverbetering in de hand werken”, aldus Lemmens: “Dat doen jagers namelijk: biotoop beheren, biotoop bijbouwen, uit liefde en respect voor de natuur. En door een gezamenlijke aankoop vallen de kosten bovendien te drukken.”

Maarten Goethals

Lees ook in Groenvoorziening

Doctoraat toont weg naar vorstbestendige lavendel voor onze tuin

Tuin Lavendel is één van de meest verhandelde droogtetolerante tuin- en terrasplanten in onze contreien. Een minpunt tot nu toe is dat veel van de van oorsprong mediterrane lavendelsoorten (bijvoorbeeld de vlinderlavendel) tijdens onze winters kapotvriezen. Daar komt verandering in met het doctoraat van Ewout Van Oost (ILVO – UGent).
Meer artikelen bekijken