Startpagina Varkens

Open Vld slaat handen in elkaar voor crisis in de varkenssector

Na eerdere initiatieven om de noodleidende varkenssector uit de crisis te helpen, lanceert nu ook Open Vld een actieplan. Europees Parlementslid voor Open Vld Hilde Vautmans trok samen met Vlaams Parlementslid Bart Van Hulle en Kamerlid Robby Decaluwé aan de alarmbel en bundelt de Vlaamse, federale en Europese liberale krachten.

Leestijd : 3 min

Europees Parlementslid en lid van de landbouwcommissie Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Het is 5 na 12 voor onze varkenshouderij. De varkenssector in Vlaanderen moet elke week substantiële verliezen slikken. De bankrekening en het mentaal welzijn kleuren beide dieprood. De aanhoudende lage prijzen in combinatie met stijgende voeder- en energieprijzen en het niet heropenen van bepaalde markten, die van China in het bijzonder, brengt de varkenssector in een ongeziene crisis. Het is dringend tijd dat Vlaanderen, de federale overheid én Europa samenwerken en met één stem de belangen van onze varkenshouderij gaan uitdragen. Samen met Vlaams Parlementslid Bart Van Hulle en Kamerlid Robby Decaluwé hebben wij een actieplan om deze crisis aan te pakken.”

Nu of nooit

“De situatie voor vele boeren in de varkenssector wordt stilaan uitzichtloos. Het is onze taak als volksvertegenwoordigers hen te ondersteunen en voor hun belangen te vechten. Dit hebben we voor onze varkenssector in het verleden te vaak nagelaten om te doen. Het is een mooie stiel, maar als deze crisis nog lang blijft aanslepen dreigt ze ten onder te gaan. Als Open Vld pleiten we voor ondernemerschap en willen we vooral ook jonge boeren te kans geven om te boeren. Dit actieplan is een belangrijke eerste stap om dat te kunnen realiseren. Het is nu of nooit voor onze varkenssector”, stelt Bart Van Hulle scherp.

Ook partijvoorzitter Egbert Lachaert (Open Vld) onderschrijft de ernst van de situatie in de varkenssector en beklemtoont het belang van samenwerking op alle beleidsniveaus: “De varkensboeren hebben het bijzonder moeilijk. Ze verdienen al onze steun, want wij vinden dat de veeteelt een toekomst moet hebben in Vlaanderen. Met dit plan nemen we actie op alle beleidsniveaus, van lokaal tot Europees. De sector moet mee evolueren en moderniseren, maar tegelijkertijd willen we ook zekerheid en perspectief bieden aan deze zelfstandigen.”

“We geven gehoor aan de noodkreet van de Vlaamse varkenshouderij. Met een tienpuntenplan willen wij de sector een toekomstperspectief geven op korte en langere termijn. De varkenssector heeft dringend steunmaatregelen nodig. Dit kan geen moment langer uitgesteld worden. Maar er is ook nood aan structurele oplossingen die de varkenssector beter moeten wapenen tegen toekomstige crisissen”,gaat Vautmans verder.

Actieplan van Open Vld

Het actieplan van Open Vld omvat volgende actiepunten:

- Uitbouw van de brancheorganisatie Pork.be

- Aandringen op tijdelijke crisissteunmaatregelen bij Europa

- Erkenning sector in crisis verlengen op federaal niveau

- Creatie van meerwaarde en schaalverandering

- Heropening van de Chinese markt en versterking van onze exportpositie

- Ruimte om te innoveren en te experimenteren

- Werk maken van administratieve vereenvoudiging, digitalisering en constructieve handhaving

- Markttransparantie en risicobeheersing

- Slimme warme sanering waar nodig

- Rechtszekerheid voor de sector

Werken aan concrete oplossingen

“Landbouwers zijn meer dan ooit ondernemers”, stelt Vautmans in haar persbericht. Daarom zetten we in op groei, innovatie en economische, ecologische en sociale verduurzaming. Als liberalen is het onze plicht om dit ondernemerschap aan te moedigen, te ondersteunen én te garanderen. In onze partij staan de neuzen in dezelfde richting; nu is het tijd dat we ook over de partijgrenzen en politieke niveaus heen werken aan concrete oplossingen. Ik neem ons actieplan ook mee naar de Europese landbouwcommissie, waar we in debat gaan over deze crisis. Vlaams, federaal en Europees is het tijd om woorden om te zetten in daden”, besluit Hilde Vautmans.

Op maandag 24 januari stelde ook landbouworganisatie Boerenbond een uitgebreid plan van aanpak voor om met een combinatie van korte- en langetermijnmaatregelen de sector door de crisis te loodsen. Daarnaast werd recent ook de brancheorganisatie Pork.be opgericht. Daarin zoeken alle partijen uit de varkenskolom naar een uitweg uit deze varkenscrisis.

MV/AV

Lees ook in Varkens

"China wil varkensvlees naar Europa exporteren"

Varkens Professor Jonathan Holslag maakt kanttekeningen bij de hoera-berichten over de export van Belgisch varkensvlees en paprika naar China. Er komt volgens hem een clash tussen ons naïeve liberalisme en hun beenharde staatskapitalisme, ook inzake landbouw.
Meer artikelen bekijken