Startpagina Melkvee

Een longecho doet antibioticagebruik bij kalveren dalen

Het is zeer moeilijk om luchtweginfecties bij kalveren vast te stellen en te monitoren. Uit het pneumoNEE-project van UGent en Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) blijkt dat wanneer de veehouder overwegend gezonde kalveren heeft, toch gemiddeld 20% daarvan subklinische pneumonie (longontsteking) heeft. Daarbij is het kalf ziek zonder duidelijke uiterlijke tekenen. De snelscanlongecho die UGent ontwierp, kan daarin sneller meer duidelijkheid geven.

H et doel van het PneumoNEE-project is om het antibioticagebruik bij kalveren te doen dalen. Daarvoor is het monitoren van luchtweginfecties een topprioriteit. Aan de hand van een longecho zullen problemen sneller en correcter worden vastgesteld, waardoor het onnodige antibioticagebruik zal dalen. Bart Pardon van UGent gaf ons wat meer informatie.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Nattigheid drukt op de Europese melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 24 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. De slechte weersomstandigheden fnuiken in Europa de melkproductie en de ruwvoederproductie. Dit kan de melkaanvoer negatief beïnvloeden voor het komende najaar en de winter. De boterprijzen scheren intussen hoge toppen.
Meer artikelen bekijken