Startpagina Bedrijfsnieuws

Arvesta innoveert met digitale tool SMAG

Arvesta lanceert officieel een digitale oplossing voor het beheer van landbouwbedrijven. Er werd actief meegewerkt aan de ontwikkeling van deze tool door onze Belgische landbouwers. Het doel? De tijd die nu naar administratieve taken gaat halveren, de geproduceerde landbouwgoederen makkelijker traceren en beter inspelen op de snel veranderende regelgeving.

Leestijd : 3 min

Arvesta stelt namelijk dat de complexe administratie de Belgische landbouwer parten speelt. “Belgische boeren krijgen dagelijks te maken met de complexe administratie van de sector”, zegt Niek Depoorter, Business Unit Director Agri & Horti bij Arvesta. “Ze moeten voldoen aan de Europese regelgeving in het kader van de GLB-aangifte en aan de federale en regionale wetgeving inzake traceerbaarheid en veiligheid van de voedselketen. Daar komen nog eens de normen van de voedingsindustrie bovenop net als de eisen van de verschillende sectoren. Zo stellen we zowel de Europese als Belgische consumenten tevreden.”

Eén dag per week aan administratie

“Uit een enquête bij onze landbouwers blijkt dat bijna 80 % van hen tussen 5 en 8 uur per week kwijt is aan administratieve taken”, zegt Ricardo Pacico, Marketing Manager Agri & Horti bij Arvesta. “Sommigen van hen zijn er zelfs meer dan 10 uur per week mee zoet (7 %).” Bijna alle landbouwers denken dat ze de afgelopen tien jaar steeds meer tijd hebben besteed aan administratieve taken en bijna 90 % van hen is van mening dat het de komende vijf jaar alleen maar erger zal worden. Daarom is het belangrijk oplossingen te ontwikkelen die hen helpen tijd te winnen, waardoor ze meer tijd overhouden om hun werk te doen."

200 landbouwers, 5 à 7 uur per week

- 88 % van onze landbouwers besteedt tussen 5 en 7 uur per week aan de administratie van hun bedrijf (9 % tussen 8 en 10 uur per week en 7 % meer dan 10 uur per week).

- 96 % van de landbouwers denkt de afgelopen 10 jaar steeds meer tijd te hebben besteed aan administratieve taken.

- 88 % van de landbouwers denkt dat die tijdsbesteding de komende 5 jaar nog zal toenemen.

- 68 % van de landbouwers wil graag schriftelijk advies en aanbevelingen krijgen van deskundigen.

- Volgens de landbouwers is het niet gemakkelijk om aan de normen, de wetgeving en de bestekken te voldoen. Er bestaan te veel regels en het is moeilijk om alle informatie te centraliseren (75 %). Ook zijn er te veel verschillende inspecties en audits (20 %).

- 87 % van de landbouwers vindt dat ze momenteel niet optimaal omgaan met hun administratie (36 % risico op vergeetachtigheid, 29 % geen automatische controle of aan de wetgeving en de normen is voldaan, 15 % kopieerfouten).

Tijdswinst en meer rendement

“SMAG is een digitale tool die alle activiteiten registreert die nodig zijn om een landbouwbedrijf draaiende te houden”, zegt Michiel Van Geet, Business Development Project Coordinator bij Arvesta. “Eerst voert de boer zijn verschillende percelen in en lokaliseert ze. Dan registreert hij alle activiteiten per perceel tijdens het seizoen: zaaien, behandeling, bemesting, bodembewerking... Dat kan op een computer, maar ook op een smartphone. Dat is handiger op het veld.”

SMAG controleert automatisch of de voorgestelde of geplande ingrepen aan de wetgeving en de bestekken voldoen. Aangezien onze deskundigen de tool ook gebruiken, sturen ze hun waarnemingen en aanbevelingen gewoon rechtstreeks naar de landbouwer. Die hoeft de aanbeveling alleen maar te aanvaarden of te wijzigen. De aanbevelingen worden dan automatisch geregistreerd. De landbouwer kan bijvoorbeeld tijdens een FAVV-inspectie met enkele muisklikken een gedetailleerd activiteitenverslag voorleggen. Uren zoeken naar alle documenten is dus verleden tijd. Met SMAG kun je ook voorraden beheren en de rentabiliteit per perceel berekenen.

Helft minder tijd nodig

Het is dus een tool voor verslaggeving, beheer en tracing. Gebruikers krijgen een gratis opleiding en ondersteuning van iemand die de tool perfect in de vingers heeft. De oplossing wordt in Frankrijk al enkele jaren op grote schaal gebruikt. Arvesta heeft de tool aangepast aan de specifieke kenmerken van de Belgische landbouwsector en enkele boeren hebben SMAG in de ontwikkelingsfase getest.

Momenteel is het de meest complete en efficiënte oplossing op de markt. De huidige gebruikers schatten dat ze nu maar half zoveel tijd meer aan hun administratie besteden, wat volgens ons neerkomt op een tijdswinst van meer dan 180 uur per jaar. Ze menen bovendien dat ze bij inspecties minder kans lopen op inbreuken op de voorschriften, waardoor ze geldboeten of een lagere productie vermijden. Op die manier blijft ook hun rentabiliteit op peil.

Arvesta - MV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken