Startpagina Melkvee

Eerste onlineveiling in Vlaanderen is een schot in de roos

Jacques Monbaillieu pakte samen met zijn collega’s van Agro-Expo uit met 2 innovaties: de eerste online veiling voor rundvee in Vlaanderen én de eerste veiling ooit met de hoogste veterinaire status in Europa.

Leestijd : 3 min

Corona verhinderde een echte Agro-Expo-beurs. Voor de Agro Expo Dairy Sale koos de organisatie voor een onlineveiling op 29 januari. Door gebruik te maken van het digitaal veilingplatform Farmersbid, was duidelijk te merken dat de kijkers en bieders niet beperkt bleven tot Vlaanderen. Biedingen kwamen ook vanuit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. Wat vroeger een kleine, knusse, lokale veiling was, krijgt online plots een veel ruimer bereik.

Jacques Monbaillieu kondigt de eerste onlinerundveeveiling in Vlaanderen aan.
Jacques Monbaillieu kondigt de eerste onlinerundveeveiling in Vlaanderen aan. - Foto: Agro-Expo

Mooie prijzen voor levend vee

Hilltop Altitude Alana van aanbieder Filip Maelfait uit Hulste was als cataloognummer 1 een eye catcher. Afkomstig van een Amerikaans embryo, met een grootmoeder die in 2020 uitgeroepen werd tot ‘Koe van het Jaar’ en met 3 vaders in de pedigree waarvan nooit sperma naar de EU kon, kwam ze in het vizier van een Britse koper. De hamer viel uiteindelijk neer in zijn voordeel bij het bedrag van 3.100 euro. Ze zal nog niet direct naar haar nieuw thuisland kunnen, want een blauwtongvaccinatie en een quarantaineperiode zullen hieraan voorafgaan. Een chique pink is echter wel iets om naar uit te kijken.

Bij cataloognummer 2 Chivla Doc Vlabel van Dieter Monbaillieu was eveneens een brede interesse te noteren. Met een grootmoeder die gerekend kan worden tot de beste Mogul-dochters van de wereld (EX-95), had deze robuuste pink heel wat te bieden en werd er afgeklopt op het ronde bedrag van 5.000 euro ten voordele van een Vlaams-Brabantse koper.

Chivla Doc Vlabel bracht met haar toppedigree 5.000 euro op.
Chivla Doc Vlabel bracht met haar toppedigree 5.000 euro op. - Foto: Agro-Expo

Ruby_ET van het Zomerbloemhof van Dries Lahousse werd als cataloognummer 3 getipt als de duurste van de veiling. Deze profetie kwam uit, want ze werd afgeklopt op 5.800 euro. Ze had de beste genomics in verschillende landen en dat trok zelfs de aandacht van een Duitser die driftig mee bood, maar helaas in het zand beet. Het dier zal eerst nog een embryocarrière hebben vooraleer ze in productie wordt gebracht.

Daarna kwamen gekalfde vaarzen aan de beurt en daar werd wel een goede markt in gezien. De duurste was Pretty Woman van het Zomerbloemhof, die als zeer jeugdige en erg productieve vaars een nieuwe haven opzoekt in Oost-Vlaanderen voor 4.000 euro. Ook Jeroen Van Nevel en Bart Staels hadden puike melkvaarzen ingeschreven waarvoor zich op de kijkdag bij Van Nevel heel wat kooplustigen aanmeldden. Deze vaarzen gingen weg voor knappe prijzen van 2.400 tot 3.300 euro.

Voor de embryo’s was de markt wat lastiger. Toch gingen er embryo’s van de familie Ryckewaert weg voor 450 euro per stuk (Illustrator P RC x Lilite).

Bij de meeste pinken was het vooral showexterieur dat de boventoon had. Naast de eerder vermelde Chivla kwam bijvoorbeeld Bons Jasp. Ella van Bart Staels tot het hoge bedrag van 3.200 euro.

Goede gemiddelden

De gekalfde vaarzen overstegen gemiddeld de grens van 3.000 euro en bereikten 3.020 euro. Het verkochte jongvee kwam uit op het mooie bedrag van 2.623 euro en de embryo’s op 338 euro.

Zowel de organisatie als de aanbieders blikken op deze vierde editie van de Agro-Expo Dairy Sale terug als een geslaagde editie waarin de innovatie van het onlinegebeuren hoogstwaarschijnlijk in de toekomst voortgezet wordt. We kijken er al naar uit.

Eric Lievens, veilingmeester

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken