Startpagina Akkerbouw

Agrivoltaics wint prijs voor beste innovatieve energieproject

Febeliec, de vereniging van industriële energiegebruikers, reikt ieder jaar een prijs uit aan het beste innovatieve energieproject. Dit jaar ging de award naar Agrivoltaics, één van de onderzoeksprojecten van KU Leuven, over hoe je met zonnepanelen boven landbouwgrond, tegelijk elektriciteit en gewassen kunt oogsten.

Leestijd : 2 min

Voor Agrivoltaics zoeken onderzoekers van KU Leuven en EngergyVille naar een slimme mix van energie én landbouw. Grond is immers schaars in Vlaanderen. Landbouwgrond is zo mogelijk nog kostbaarder. "Beschikbare akkers moeten vooral voedsel opbrengen”, zegt Bram Van de Poel, professor plantenfysiologie aan de KU Leuven. “Maar planten kunnen ook in de schaduw groeien.” Ook Jan Cappelle, professor industriële ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, aarzelt niet: “Agrivoltaics heeft een enorm potentieel. Bovenop de voedselproductie kan één hectare landbouwgrond makkelijk energie leveren voor 100 gezinnen.”

Duurzame elektriciteit

Om het ideale evenwicht tussen elektriciteit en oogst te bepalen, moeten de technologie van zonnepanelen zorgvuldig worden afgestemd op de noden van de planten die eronder groeien. Daarvoor heeft de KU Leuven installaties gebouwd en getest boven een perenboomgaard en een bietenveld. Ook op TRANSfarm , de pilootboerderij van de universiteit, wordt gewerkt aan een proefopstelling voor Agrivoltaics. Het project werd uit acht inzendingen gekozen.

Wouter De Geest, voorzitter van de wedstrijdjury: “De kanshebbers waren uiteenlopende projecten die de klimaatuitdaging vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Agrivoltaics heeft uiteindelijk de Febeliec Energy Award gewonnen. Het project brengt twee bijzonder actuele topics samen: voedsel en duurzame elektriciteit. Enerzijds is er grote nood aan meer hernieuwbare elektriciteit waarbij zon een grotere rol moet spelen. Anderzijds is

beschikbare oppervlakte voor zonnepanelen beperkt. Agrivoltaics legt zich toe op het combineren van de juiste zonnepanelen, de juiste plaatsing en de impact op de gewasopbrengst. Het doel is om de inkomsten voor de landbouwers op een duurzame manier te verbeteren.” De voorzitter van Febeliec, Luc Sterckx, knikt: “We moeten de juiste keuzes maken, want als we het verkeerd aanpakken, komt ons dat de komende decennia duur te staan, zeker in een energie-intensief land als het onze. Met de uitreiking van de Energy Award wil Febeliec creativiteit en innovatie rond de energieproblematiek stimuleren.”

Landbouwleven interviewde onlangs landbouwer en schapenhouder Herman Verberckmoes over zijn deelname aan het project. De onderzoekers plaatsten zonnepanelen op zijn bietenveld. Lees het interview hier.

KU Leuven - SN

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken