Agrivoltaics wint prijs voor beste innovatieve energieproject

Herman Verberckmoes liet zonnepanelen op zijn bietenveld plaatsen.
Herman Verberckmoes liet zonnepanelen op zijn bietenveld plaatsen. - Foto: SN

Voor Agrivoltaics zoeken onderzoekers van KU Leuven en EngergyVille naar een slimme mix van energie én landbouw. Grond is immers schaars in Vlaanderen. Landbouwgrond is zo mogelijk nog kostbaarder. "Beschikbare akkers moeten vooral voedsel opbrengen”, zegt Bram Van de Poel, professor plantenfysiologie aan de KU Leuven. “Maar planten kunnen ook in de schaduw groeien.” Ook Jan Cappelle, professor industriële ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, aarzelt niet: “Agrivoltaics heeft een enorm potentieel. Bovenop de voedselproductie kan één hectare landbouwgrond makkelijk energie leveren voor 100 gezinnen.”

Duurzame elektriciteit

Om het ideale evenwicht tussen elektriciteit en oogst te bepalen, moeten de technologie van zonnepanelen zorgvuldig worden afgestemd op de noden van de planten die eronder groeien. Daarvoor heeft de KU Leuven installaties gebouwd en getest boven een perenboomgaard en een bietenveld. Ook op TRANSfarm , de pilootboerderij van de universiteit, wordt gewerkt aan een proefopstelling voor Agrivoltaics. Het project werd uit acht inzendingen gekozen.

Wouter De Geest, voorzitter van de wedstrijdjury: “De kanshebbers waren uiteenlopende projecten die de klimaatuitdaging vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Agrivoltaics heeft uiteindelijk de Febeliec Energy Award gewonnen. Het project brengt twee bijzonder actuele topics samen: voedsel en duurzame elektriciteit. Enerzijds is er grote nood aan meer hernieuwbare elektriciteit waarbij zon een grotere rol moet spelen. Anderzijds is

beschikbare oppervlakte voor zonnepanelen beperkt. Agrivoltaics legt zich toe op het combineren van de juiste zonnepanelen, de juiste plaatsing en de impact op de gewasopbrengst. Het doel is om de inkomsten voor de landbouwers op een duurzame manier te verbeteren.” De voorzitter van Febeliec, Luc Sterckx, knikt: “We moeten de juiste keuzes maken, want als we het verkeerd aanpakken, komt ons dat de komende decennia duur te staan, zeker in een energie-intensief land als het onze. Met de uitreiking van de Energy Award wil Febeliec creativiteit en innovatie rond de energieproblematiek stimuleren.”

Landbouwleven interviewde onlangs landbouwer en schapenhouder Herman Verberckmoes over zijn deelname aan het project. De onderzoekers plaatsten zonnepanelen op zijn bietenveld. Lees het interview hier.

KU Leuven - SN

Meest recent

Meest recent