Startpagina Akkerbouw

Werkgroep voor weide- en akkervogels wil landbouwers helpen om kievitsnesten te beschermen

De Werkgroep voor Weide- en Akkervogels (WWA) van Natuurpunt lanceert zijn ‘Actieplan Kievit’, een project gericht op nestbescherming van de kievit in samenwerking met landbouwers. De kievit (vogel van het jaar 2022) is voor velen een iconische vogelsoort en maakt vanaf februari aan boer en wandelaar duidelijk dat de lente in de lucht hangt. Maar hij heeft te kampen met heel wat bedreigingen.

Leestijd : 2 min

In heel West-Europa is de populatie kieviten gedaald met 58%. De belangrijkste reden hiervoor is dat de weilanden en akkers die hun leefgebied vormen, onder grote druk staan. “De werkzaamheden om het land te bewerken, volgen elkaar in sneltempo op: ploegen, eggen, mesten, zaaien, oogsten, slepen, maaien...”, zegt Griet Nijs van de Werkgroep voor Weide- en Akkervogels. “De kievit - die al in maart aan het broeden gaat - slaagt er niet meer in om zijn broedagenda daarop af te stemmen.” Er is te weinig tijd tussen de bewerkingen waardoor een groot deel van de legsels en de jongen verloren gaat tijdens het ploegen, maaien of oogsten. Zelfs herhaalde vervanglegsels (want kieviten proberen tot 4x toe opnieuw) lossen het probleem niet op.

“Toch kunnen we een deel van de kievitsnesten helpen overleven door ze te markeren op akkers en in weilanden voorafgaand aan de werkzaamheden. Sommige landbouwers nemen zelf het initiatief om ‘hun kieviten’ in kaart te brengen en ze vervolgens veilig te stellen tijdens de landbewerkingen. Nadat de klus geklaard is, plaatsen ze de kievitsnesten weer netjes terug. Daarnaast zijn er talrijke succesvolle voorbeelden van vrijwilligers die in samenspraak met landbouwers legsels opvolgen en hen zo helpen de nesten en jongen te sparen. Het ‘Actieplan Kievit’ wil dan ook een warme oproep doen aan alle landbouwers en landeigenaars om hun schouders mee onder dit project te zetten”, vertelt Griet Nijs.

Wat kan je verwachten?

Als je je aanmeldt voor dit project, zal een vrijwilliger van het ‘Kievitteam’ jou contacteren om de aanpak te bespreken en samen te bekijken waar en hoe gedurende het broedseizoen nesten gemarkeerd en uitgespaard kunnen worden. Wanneer uitsparen moeilijk is, kunnen nesten met de nodige omzichtigheid tijdelijk worden verplaatst en na de bewerking weer teruggeplaatst. Op die manier kunnen we een wezenlijk verschil maken in de overlevingskansen van lokale kievitpopulaties. Het aanbod van Kievitteams is in dit startjaar nog beperkt maar we maken ons sterk dat we op de meeste aanvragen snel zullen kunnen inspelen.

Het broedseizoen van 2022 is een eerste testjaar, zodat kan worden ingeschat hoe sterk het vrijwilligersnet van markeringsteams moet worden uitgebreid naar de volgende jaren toe. De Werkgroep Weide- en Akkervogels van Natuurpunt lanceert dit project in samenspraak met andere partners, waaronder Vogelbescherming Vlaanderen, zodat een betere spreiding van reddingsacties kan worden uitgebouwd. Ook het soortenbeschermingsprogramma Weidevogels van minister Demir zal bijdragen aan de instandhouding van de soort.

Wil jij meewerken aan de bescherming van kievitsnesten? Neem dan contact op met wwa@natuurpunt.be

Natuurpunt

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken