Startpagina Tuin

Valentijn: de liefde van de mens gaat door de maag

Voor 1 keertje gaan we het nu eens niet hebben over de chemie van meststoffen, de interactie tussen wortelen en de preivlieg of de pracht van een ontluikend sneeuwklokje in de winter. Naar aanleiding van de feestdag van de geliefden, Valentijnsdag, staan we vandaag even stil bij de onvermoede krachten van groenten (uit de eigen tuin).

Leestijd : 4 min

zoals we zullen merken, kan onze moestuin ervoor zorgen dat het elke dag Valentijn is. En niet alleen de groentetuin maar ook kruiden, bessen en fruit kunnen Valentijn een handje helpen. Denken we maar aan Eva die Adam verleidde met een appel.

Toch weer chemie

Op welke manier kunnen groenten en fruit zorgen voor een gezond liefdesleven, zal u zich misschien afvragen. Hoe onromantisch het jammer genoeg ook klinkt: ons liefdesleven wordt grotendeels bepaald door... chemisch processen, die gestuurd worden door hormonen. Aangezien hormonen door ons lichaam zelf worden aangemaakt, kunnen we door middel van onze voeding invloed uitoefenen op het evenwicht en de kwaliteit van onze hormoonhuishouding. Vitamine A of bètacaroteen (provitamine A), vitamine D, vitamine E, vitamine K, vitaminen van het B-complex, vitamine C als antioxidant, fosfor, calcium, jodium, zink en ijzer hebben allemaal rechtstreeks of onrechtstreeks een invloed op ons libido.

Groenten en fruit zijn de belangrijke leveranciers van bovengenoemde stoffen. Bepaalde groenten en fruit mogen dus, vanwege hun specifieke samenstelling, libidoverhogende eigenschappen toegedicht worden.

Valentijnsgroenten

Selder Van deze groente bestaat in 3 varianten: groene selder, knol- en bleekselder. Selder wist zich door de eeuwen heen een stevige reputatie op te bouwen als potentieversterkend voedsel. Selder bevat, net als chocolade, een aantal flavonoïden, waaronder apigenine. Deze stof heeft een bloedvatverwijdend effect, waardoor de bloedtoevoer gestimuleerd wordt. Urbanus wist het op treffende wijze te bezingen in zijn hit: ”Poesje stoei, mijne selder staat in bloei...”

Broccoli Vooral bij mannen heeft deze groente een gunstig effect op het libido, dankzij de hoge concentratie aan vitaminen, maar vooral dankzij de stof diïndolylmethane (DIM). Deze plantaardige stof leidt indirect tot een hogere testosteronactiviteit. DIM vindt men voornamelijk terug in groenten uit de kruisbloemfamilie, zoals broccoli, bloemkool en spruiten (spruiten zijn dus een sexy groente). Het eten van broccoli houdt trouwens ook de prostaat in goede conditie.

Kropsla Deze groente bevat een mix van allerlei stimulerende vitamines en mineralen. Deze stoffen zitten geconcentreerd in het melkachtige sap van de nerven. Voor het Valentijnsmenu worden de nerven van de kropsla dus het best niet verwijderd.

Asperge Als de vorm van de asperge op zich al niet genoeg zegt, is het ook wetenschappelijk bewezen dat deze groente stimulerende eigenschappen bezit. Asperge bevat een aantal stoffen die libidostimulerend werken. Asparagine heeft een bloedzuiverende werking en speelt een belangrijke rol bij de afbraak van gifstoffen in het lichaam. Aspergiczuur daarentegen zou vermoeidheid tegengaan en het uithoudingsvermogen vergroten. Aspergiczuur komt ook voor in spruitjes (alweer), havervlokken en avocado's.

Knoflook en ui In tegenstelling tot wat men zou vermoeden, hebben ook ui en knoflook een opwekkend effect. Ze bevatten naast antioxydanten ook zwavelhoudende stoffen zoals onder andere allicine, dat een stimulerende werking heeft en de bloedcirculatie bevordert. In knoflook zit ook selenium, een sporenelement (nodig in kleine hoeveelheden) dat de mannelijke vruchtbaarheid positief beïnvloedt. Opgelet: verwar lookgeur niet met lokgeur. Om problemen met knoflookadem te vermijden, kunnen het best beide partners samen knoflook eten.

Valentijnsfruit

Banaan Dit fruit wekt wel degelijk lust op en dat niet alleen vanwege zijn vorm. Bananen verhogen het libido omdat ze bufotenine (een alkaloïde) bevatten, dat het geluksgevoel verhoogt en en meer zelfvertrouwen geeft.

Frambozen en aardbeien Deze fruitsoorten staan al eeuwen bekend als liefdesvruchten, al was het maar vanwege de symboliek van hun passionele rode kleur. Net zoals rode rozen staan ze symbool voor passionele liefde.

Valentijnskruiden

Venkel Dit kruid zou een bron zijn van natuurlijk oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Het is dus een Valentijnskruid voor mevrouw.

Rode pepers Dit zijn hete pepers, de naam zegt het al. Rode pepers bevatten een hoge concentratie aan vitamine C en ze stimuleren de bloedcirculatie door het hele lichaam.

Gember Dit kruid wordt al duizenden jaren gebruikt voor het maken van drankjes en staat bekend om het opwekken van liefdesgevoelens. Het heeft vaatverwijdende eigenschappen, waardoor de bloedcirculatie door het hele lichaam verbeterd wordt.

Nootmuskaat Dit kruid verhoogt niet alleen het libido, het werkt ook tegen zenuwaandoeningen en depressies. In sommige delen van Arabië kauwen mannen nootmuskaat om hun potentie te verhogen. Een extra snuifje door de aardappelpuree op Valentijnsdag is dus zeker een aanrader.

Conclusie

Bij het opzoeken van informatie voor dit artikel kwamen we bijzonder vaak termen zoals ’vermoedelijk, zou, waarschijnlijk, soms...’ tegen. Heel wat van de bijzondere liefdeskrachten die aan voedsel worden toegedicht, zijn niet echt wetenschappelijk bewezen. Wat we wel zeker weten, is dat groenten, fruit en planten in het algemeen heel wat onmisbare vitaminen en mineralen bevatten die de algemene gezondheid en weerbaarheid van het menselijk organisme ten goede komen en gezondheid is nu eenmaal de basis van een goed liefdesleven. Dat de voeding effectief onze gemoedstoestand kan beïnvloeden, is algemeen gekend, dus zou het zeker niet onlogisch zijn dat bepaalde inhoudsstoffen van planten ‘de goesting’ kunnen stimuleren. Dus baat het niet, schaden doet het eten van groenten en fruit zeker niet, ook niet op Valentijnsdag.

Aan alle tuiniers: nu weten we weer waarvoor we het doen. Aan alle lezers van deze rubriek: een zalige Valentijn en geef naast de onmisbare rode rozen (ook altijd een oppepper voor het liefdesleven) eens een bos selder of een zakje venkelzaad cadeau. Het zijn alternatieve geschenken die symbool staan voor een groeiende en bloeiende liefde.

Geert Brantegem

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken