Startpagina Actueel

Besprekingen nieuwe Pachtwet zijn bijna afgerond

Nog dit voorjaar wordt het voorstel van decreet over de hervormde Pachtwet voorgelegd. Dat zei Bart Dochy, voorzitter van de commissie Landbouw. Het wordt een slimme hervorming, evenwichtig en transparant. Centraal staan rechtszekerheid voor pachter en eigenaar én de vrije teeltkeuze.

Leestijd : 2 min

De aanpassing van de Pachtwetgeving zorgt voor heel wat discussie in de land- en tuinbouwsector. “Begin verleden jaar zou een voorstel van decreet tot aanpassing van de wetgeving worden besproken, maar tot op heden is dat nog niet gelukt”, aldus Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang in de commissie Landbouw.

Grenzen van hervorming

“Ik begrijp dat het om een voorstel van decreet gaat, maar in Wallonië trad 2 jaar geleden al een nieuw pachtdecreet in werking. Door de onduidelijkheid en omdat ik heel wat mails en telefoons krijg van ongeruste boeren, vraag ik hoe het nu zit met die hervorming”, aldus Stefaan Sintobin.

“Het regeerakkoord geeft heel concreet aan wat de grenzen zijn van de hervorming van de pachtwetgeving: het moet een slimme hervorming zijn, die evenwichtig en transparant is”, duidt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “De pachter en eigenaar moeten voldoende rechtszekerheid hebben en de vrije teeltkeuze moet overeind blijven.”

Binnen de meerderheid zijn momenteel gesprekken bezig om tot een volledig uitgewerkt tekstvoorstel van decreet te komen op basis van de bevraging van alle actoren. “De Pachtwet is gebaseerd op het fijn evenwicht tussen de rechten en plichten van pachter en verpachter. Er zijn ook heel wat technische aspecten, die de nodige aandacht verdienen. Het aanpassen van de wet is geen eenvoudige opdracht en dient met de nodige voorzichtigheid te worden aangepakt.”

Extra bevraging PAS

Bart Dochy (CD&V), voorzitter van de commissie Landbouw, bevestigt de besprekingen. “Het is de bedoeling om dat in het voorjaar af te ronden. Technische aspecten moesten worden uitgeklaard. Ten gevolge van PAS waren administraties overbevraagd. Dat had geen invloed op de gesprekken. We hebben goede vergaderingen tussen de meerderheidspartijen gehad over de pacht.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken