Startpagina Aardappelen

Belgapom-prijs houdt al even aan

Op 18 februari bedraagt de Belgapomprijs voor Bintje, Fontane en Challenger nog steeds 200 euro/ton zonder btw. Deze prijs houdt al enkele weken aan.

Leestijd : 1 min

Met btw bedraagt de Belgapomprijs voor Bintje, Fontane en Challenger 212 euro/ton. De marktstemming is voor de Bintje en Challenger rassen stabiel: het aanbod is gelijk aan de vraag. Voor Fontane is de marktstemming rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk aan de vraag.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken