Startpagina Akkerbouw

Interesse in meer duurzame blauwe bessenteelt

Regionaal Landschap Kempen en Maasland en pcfruit vzw testen momenteel de mogelijkheden van natuurvriendelijke maatregelen en smart farming op het Blauwe Bessenbedrijf Schrijnwerkers in Oudsbergen.

Leestijd : 3 min

Op donderdag 17 februari werden de maatregelen en technieken gedemonstreerd en uitgelegd aan een enthousiast publiek, waaronder vele professionals uit de land- en tuinbouwsector. Er was heel wat interesse bij de betrokken landbouwers om hier ook mee aan de slag te gaan. Intussen is het nog even wachten tot de verse Limburgse blauwe bessen opnieuw in de winkel liggen.

Smart Growers

Het project Smart Growers onderzoekt slimme technieken en brengt ze naar de praktijk. Ten eerste bestudeert pcfruit of biologische en thermische technieken zowel technisch als economisch in de praktijk een haalbaar alternatief kunnen zijn voor de gangbare chemische onkruidbestrijding. Zo werd in 2020 en 2021 uitvoerig onderzocht of het biologisch afbreekbare pelargonzuur een waardig alternatief kan betekenen voor gangbare chemische middelen zoals glyfosaat. Er werden reeds beloftevolle resultaten bereikt, maar omwille van de hoge kostprijs van deze biologische middelen vormen ze momenteel nog geen betaalbare oplossing.

Daarom wordt in 2022 nog verder bekeken om spuittechniek te combineren met cameraherkenning van de onkruiden, zodat het pelargonzuur enkel gespoten wordt daar waar er effectief onkruiden staan en zo de nodige hoeveelheid bestrijdingsmiddel drastisch te verlagen.

Daarnaast werd het gebruik van hete lucht getest als bijkomend ecologisch alternatief voor onkruidbestrijding. Een bestaande machine van het Nederlandse Weed Control werd zodanig aangepast dat de hete lucht specifiek wordt gericht op het te behandelen oppervlak, namelijk de schuine substraatrug van de blauwe bessenteelt.

Slimme irrigatie

De voorbije jaren hebben duidelijk aangetoond dat we bewust met water moeten omspringen. Irrigatie wordt onmisbaar in de landbouw, maar we moeten het beschikbare water zo efficiënt mogelijk inzetten. Daarom zet het project Smart Growers ook in op slimme irrigatie, aangestuurd op basis van voorspellende modellen en data gegenereerd door een netwerk van sensoren. De voorbije zomers werd het vochtgehalte in de substraatrug nauwgezet opgevolgd met een arsenaal aan sensoren. Zo werd nagegaan welke informatie relevant is om de irrigatie aan te sturen. Tegelijkertijd werd een model ontwikkeld dat de evolutie van het bodemvochtgehalte voorspelt en aangeeft wanneer en hoeveel er geïrrigeerd moet worden. Deze kennis zal in 2022 in de praktijk worden toegepast op het Blauwe Bessenbedrijf Schrijnwerkers.

Niet alleen sensoren in de bodem, maar ook camera’s op de tractor of een drone kunnen ingezet worden om informatie over het gewas te verzamelen. Door gegevens uit dronebeelden te combineren met sensordata, kan droogtestress over het volledige perceel in kaart gebracht worden en de irrigatie nog nauwkeuriger worden aangestuurd. Daarnaast werd een prototype cameraopstelling ontwikkeld die vanop de tractor het gewas in beeld brengt. Het doel is om via artificial intelligence de bloemen in de beelden te tellen en zo de opbrengst te voorspellen.

Natuurlijke vijanden

Tenslotte wil het Regionaal Landschap natuurlijke vijanden aantrekken voor de bestrijding van de Aziatische fruitvlieg. Door het creëren van schuilmogelijkheden, voedselaanbod, water en geleidende elementen worden er meer vleermuizen actief op het terrein wat resulteert in een betere bestrijding van plaagsoorten. Dit geheel aan maatregelen helpt de natuur en biodiversiteit op de plantage en in de omgeving en zorgt bovendien voor een betere opbrengst. Een win-win voor de ondernemer en de planeet!

Inge Moors, gedeputeerde voor landbouw en platteland: “Lokale producten zitten duidelijk in de lift. Hun smaak, echtheid en versheid maken dat steeds meer mensen bewust kiezen voor een product van eigen bodem. Onze Limburgse landbouwproducten zorgen voor minder afgelegde kilometers, hebben een positieve impact op onze omgeving en leveren een onmisbare bijdrage aan de lokale economie.”

Bert Lambrechts, voorzitter Regionaal Landschap Kempen en Maasland, gedeputeerde voor natuur en milieu: “Natuurvriendelijke teelttechnieken helpen lokale dier- en plantensoorten vooruit. Door de unieke landschapswaarden en biodiversiteit van Limburg te integreren in streekproducten verhogen we de duurzaamheid van de korte keten en verbeteren we het lokale ecosysteem.”

Provincie Limburg

Lees ook in Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Akkerbouw Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.
Meer artikelen bekijken