Startpagina Aardappelen

Slechts ietsje hogere aardappelvoorraad momenteel

De totale Belgische voorraad werd begin februari geraamd op 2,52 miljoen ton aardappelen, aldus het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA). Deze voorraad ligt volledig in de lijn van de voorbije 2 seizoenen en ligt ongeveer 180.000 ton hoger dan het 5-jarig gemiddelde (+8%).

Leestijd : 2 min

De voorraad op 1 februari omvat 63% van de totale productie bewaaraardappelen. Dit percentage is vergelijkbaar met vorig bewaarseizoen maar wel iets hoger dan de voorbije jaren.

Daar waar de totale productie bij oogst net iets hoger was in Vlaanderen liggen momenteel nog iets meer voorraden in Wallonië.

Contract versus vrij

28% van de huidige voorraad ligt vrij, wat het vijfjarig gemiddelde dicht benadert. Dit percentage ligt laag in jaren met lage opbrengsten (weinig overtonnen) terwijl in jaren met hoge opbrengsten er meer vrije aardappelen overblijven. Anderzijds zien we ook een evolutie naar meer contracten o.a. door een rasverschuiving (minder Bintje).

Uitgedrukt in tonnen betekent dit dat er momenteel 1,81 miljoen ton aardappelen onder contract ligt. Dit is 12% meer in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde. Enkel vorig seizoen lag die hoeveelheid nog iets hoger.

Zoals steeds liggen er meer vrije aardappelen in Vlaanderen (38% van de Vlaamse voorraad) dan in Wallonië (20%).

Fontane

De groei van Fontane lijkt te stagneren. De productie van oogst 2021 was dezelfde als in 2020, maar ligt wel nog heel wat hoger dan het vijfjarig gemiddelde (+37%). Van de huidige voorraad wordt 65% ingenomen door Fontane. Deze voorraad ligt mooi verdeeld tussen Vlaanderen en Wallonië. Het aandeel vrije Fontane ligt op 31%.

De voorraad Fontane is meestal in verhouding tot zijn initiële productie: samen met vorig seizoen kennen we nu de hoogste voorraad ooit voor begin februari.

Diverse rassen

Bintje, Challenger en Innovator vertegenwoordigen elk ongeveer 6% van de huidige voorraad en zijn elk goed voor ongeveer 150.000 ton. Voor Bintje betekent dit opnieuw een daling ten opzichte van de voorgaande jaren. 42% hiervan ligt nog vrij. Deze hoeveelheid vrije Bintjes ligt net iets hoger dan vorig jaar, maar beduidend lager dan de voorgaande jaren. De voorraad in Vlaanderen (61%) is groter dan in Wallonië. Bij Challenger is het aandeel onder contract dubbel zo groot als het aandeel vrij. Ook bij Challenger is de huidige voorraad de laagste van de afgelopen vijf jaar.

Innovator is vooral in Wallonië een belangrijk ras, aangezien daar 70% van de huidige voorraad ligt. Innovator is een ras dat meer onder contract wordt geteeld waardoor momenteel slechts 26% vrij ligt.

PCA - TD

Lees ook in Aardappelen

Belgapom meldt prijsstijging

Aardappelen Twee weken geleden steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari en vorige week bleef die stabiel. Deze week stijgt de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger van 400 naar 450 euro per ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken