Minder inzet van gewasbescherming, hogere prijzen voor meststoffen en energie, minder interessante contracten, klimaatuitdagingen...: in heel wat sectoren van de akkerbouw staat de rendabiliteit zwaar onder druk. Dan gaan landbouwers op zoek naar nieuwe middelen om een extra inkomen te genereren.
Eiwitten van pluimvee
Volgens Damaco Group kan het gebruik van het product Aphasol een oplossing bieden op vele uitdagingen. De bladtoepassing werd ontwikkeld voor de teelt van aardappelen, wortelen, uien en sjalotten en nu volgen ook andere gewassen. Aphasol is een vloeibare biostimulant op basis van aminozuren van organische oorsprong, met als grondstof pluimvee- eiwitten.
“In mensentaal uitgedrukt: in de reststromen van pluimvee zitten veel eiwitten, die we dankzij een gepatenteerd proces afbreken tot aminozuren. Die aminozuren zijn essentieel voor de plant en met Aphasol maken we ze makkelijk beschikbaar voor de plant ”, zegt Matthijs De Deygere, die voor Damaco Group dit product in de markt helpt zetten.
Hij krijgt hiervoor onder meer medewerking van Olivier Dhondt, zoon van veehouders, die zich bij de Damaco Group toelegt op onder meer de ontwikkeling van nieuwe producten. “Ik stond eerst in voor de aankoop van groenten en frieten.”
En zo zitten we direct bij één van onze topteelten in Vlaanderen: de aardappelen. “We hebben in die sector heel wat relaties opgebouwd en het was dan ook logisch dat we Aphasol eerst hebben gericht op de aardappelteelt.”
Hoe werkt het precies?
“Aminozuren zijn essentieel in het metabolisme van een plant”, duidt Matthijs. “Een plant kan zelf aminozuren aanmaken, maar voor hoogproductieve akkerbouwgewassen is dit lastig, want het aanmaken kost tijd en vooral véél energie. En in momenten van stress is dat een probleem, want dan gaat het ten koste van veel andere functies, zoals afweer tegen ziekten en insecten. Een plant kan onze aminozuren heel gemakkelijk opnemen via het blad en stockeren tot hij ze nodig heeft. Bij sommige planten zie je na enkele uren al het effect. Het resultaat: de plant bespaart heel wat tijd en energie, die ze dan weer in groei en herstel kan stoppen.”
“Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie: er worden veel energie en grondstoffen gestopt in de kweek van pluimvee en de reststromen daarvan bevatten nog steeds veel eiwitten. Wat vroeger een afvalproduct was, is nu de grondstof voor de productie van een hoogwaardige biostimulant”, aldus Olivier Dhondt. “Damaco Group zet al jaren in op dit soort valorisaties. Het bedrijf is al jaren top in de productie van eiwithydrolysaten voor onder meer petfood en aquacultuur.”
‘Rommel’ op de markt
De technologie achter Aphasol is specifiek toegespitst op pluimvee. “Dat is een ander proces dan bij producenten uit bijvoorbeeld Zuid-Europa. Daar wordt vooral op basis van varkens en runderen gewerkt. Het is voor ons heel belangrijk dat het een Belgisch product is én dat het werd getest op teelten in België. Dat schept ook het nodige vertrouwen bij onze afnemers.”
“Telers en verwerkers lopen helaas liever niet te koop met een product dat het bij hen uitstekend doet, maar wij willen uiteraard dat zoveel mogelijk telers onze producten inzetten. Iedere boer zoekt een soort ‘geheim recept’, zeker in tijden van crisis of als het wat minder gaat. Aan onze biostimulant is niéts geheim”, duidt Olivier.
“Landbouwers hebben ook andere middelen: de bodem voeden met calcium, met kalium, met magnesium, fytobehandelingen... Elke boer heeft zijn manier van werken om de bodem te voeden en om daarna te planten, te telen en te oogsten. Onze gewasstimulant Aphasol moet in die bedrijfsvoering passen en dat vraagt soms enige tijd tot er voldoende vertrouwen is.”
Blijvend testen
Ondanks de geslaagde proeven in de voorbije jaren op aardappelen, wortelen, uien en sjalotten, wordt ook dit jaar uitvoerig getest op deze gewassen. Ook andere teelten zoals tomaten en soja zijn aan de beurt. “Voor die gewassen, waarop het product zich bewezen heeft, gaan we niet blijven gratis testen aanbieden aan telers. Wel wordt weer 200.000 euro geïnvesteerd in bijkomende proeven en dataverzameling bij telers. Voor een nu nog vrij kleine maar groeiende bedrijfstak is dat een mooi en groot bedrag.”
Meer en meer tijd gaat nu gaan naar het oogsten, lees: de commercialisering én de verkoop van het product. “Die testen laten we vooral aan experten over, die dan voor een objectivering van de resultaten zorgen.”
Ook voor Aphasol geldt: the sky is the limit. “We werken samen met verschillende instellingen, zoals onder meer Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG), : Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt vzw (PCA), het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), Inagro en UGent… We gaan ook in Nederland verder testen op uien en pootaardappelen in samenwerking met Delphy, in Italië en Spanje op tomaten, spinazie en erwten, en in Amerika op soja. We mikken echt op akkerbouwgewassen met heel veel potentieel in termen van hectares.”
Risico beter indekken
Het is nu eenmaal zo dat in de huidige landbouw de retail vaak dominant is. “Er wordt vaak gewerkt op basis van lastenboeken, waar de lokale verankering en duurzaamheid belangrijker wordt. Daar past ons product perfect in. Neem nu bijvoorbeeld jonge wortelen. Door Aphasol te gebruiken, zal met evenveel kwaliteit een stuk vroeger kunnen worden geoogst, zodat retailers hun jonge wortelen dan niet vanuit Nederland moeten halen. Dat zorgt ook nog voor minder transportkosten.”
Wederzijds vertrouwen
Garanties biedt niemand, wel wederzijds vertrouwen. “De resultaten zijn onze binnenkomer bij veel boeren. Er is nog meer interesse voor wie duurzaamheid heel belangrijk vindt. In alle innovatie die er gebeurt, is er vaak ook een klik bij de boer nodig. Je moet dan wel eens helpen om ze over de streep te trekken. Met de feedback die we van boeren krijgen, gaan we verder aan de slag.”