Startpagina Actueel

Jonge boeren rouwen om hun toekomst na het recente stikstofakkoord

Op dinsdag 8 maart protesteerden honderden jonge boeren in de thuisgemeentes van ministers Demir, Jambon en Crevits om duidelijk te maken dat het recente stikstofakkoord niet door de beugel kan. “Het dreigt een doodsvonnis te worden voor een hele generatie landbouwers”, klinkt het vanuit Groene Kring. Deze dag werd daarom omgedoopt tot ‘Dag van nationale rouw voor de toekomst van de landbouw’.

Leestijd : 3 min

Op 23 februari kondigde de Vlaamse regering een akkoord aan dat de stikstofuitstoot moet verminderen. Land- en tuinbouwers willen zeker meewerken aan een reductie van die stikstofuitstoot, maar het huidige akkoord dreigt een doodsvonnis te worden voor een generatie boeren. Dat zegt Groene Kring, de grootste organisatie voor jonge Vlaamse land- en tuinbouwers.

“De Vlaamse regering beloofde namelijk een akkoord dat zal zorgen voor de vermindering van stikstof én dat boeren toch nog de mogelijkheid geeft om toekomstgericht te ondernemen. Helaas is die belofte niet nagekomen. Met dit akkoord wordt het onmogelijk om nog te investeren, innoveren en bedrijven voor te bereiden op de toekomst”, vindt Groene Kring.

Groene Kring vreest dat een generatie jonge boeren verloren dreigt te gaan. De organisatie riep daarom op om 8 maart uit te roepen tot de ‘Dag van nationale rouw voor de toekomst van de landbouw’.

Rouwceremonie

Honderden jonge boeren voerden daarom actie in de thuisgemeentes van de ministers Demir, Jambon en Crevits, namelijk Genk, Brasschaat en Torhout. Daar werd een rouwceremonie georganiseerd, om aan te geven “dat er niets te vieren valt.” In totaal waren 550 mensen aanwezig, waarvan er drie vierde zich met zijn tractor naar het terrein begaf. Voor de acties wordt samengewerkt met Boerenbond en met Ferm voor Agravrouwen.

Ondervoorzitter Groene Kring Maarten Moermans: “Jonge boeren zijn in rouw. De overheid heeft ons toekomstperspectief afgenomen en dwingt ons om te stoppen met het beroep waar we van houden. Nochtans beseffen jonge boeren meer dan wie dan ook dat de stikstofuitstoot moet dalen, maar daardoor mag het toekomstperspectief van jonge boeren niet gehypothekeerd worden.” Lotte Arkens van de Groene Kring in Genk zet dit kracht bij: “Er is enorm veel onrust, ongeloof, onzekerheid en kwaadheid omdat de toekomst van de jonge landbouwer gehypothekeerd is. Welk bedrijf gelooft deze Vlaamse regering nog en durft nog te investeren? En wat rechtvaardigt de ongelijke behandeling van industrie en landbouw?” In Genk was van minister Demir alvast geen spoor te bekennen om de landbouwers een antwoord te bieden.

Jonge generatie zonder toekomst

Hoewel Groene Kring vooral opkomt voor de jonge landbouwer, geven ze aan de oudere generatie niet te vergeten. Voorzitter Groene Kring Bram Van Hecke: “We willen niemand uit elkaar spelen. Veel oudere landbouwers staan ook voor grote uitdagingen. Wat wij constateren, is dat jonge landbouwers niet de mogelijkheid krijgen om te starten of om hun bedrijf uit te bouwen door dit akkoord. Dit akkoord is absoluut niet oké voor jonge boeren. Wij eisen dan ook dat er aanpassingen komen om perspectief te bieden.”

Groene Kring maakt daarbij geen onderscheid tussen de sectoren. “Alle sectoren staan voor heel zware inspanningen en krijgen geen enkele ontwikkelingskans. De varkenshouderij, een sector die in een heel diepe crisis zit en waar zwaar gesaneerd wordt, ziet extra af omdat blijvers daar helemaal niets krijgen, maar toch voor héél zware inspanningen staan”, klinkt het nog.

Naar een evenwicht tussen landbouw en natuur

Groene Kring geeft aan dat jonge landbouwers ruimte en perspectief nodig hebben om te kunnen ondernemen, en dat dit kan in evenwicht met de te halen natuurdoelen. “Ons tegenvoorstel is om landbouw en natuur in evenwicht te brengen. Dat wil zeggen dat inderdaad aan landbouwers wordt gevraagd om de uitstoot te verminderen, maar tegelijkertijd ook de mogelijkheid wordt gegeven om een bedrijf toekomstgericht uit te bouwen. Dat missen we in dit akkoord absoluut en zal tot een verloren generatie jonge boeren leiden.”

Deze actie zal bijgevolg niet de laatste zijn. “We geven niet op vooraleer er een akkoord is dat jonge boeren een toekomstperspectief geeft”, klinkt het strijdvaardig.

Marlies Vleugels

Lees ook in Actueel

Ophokplicht pluimvee vervalt in heel Nederland

Pluimvee De ophokplicht voor pluimvee geldt niet meer in het vakantiepark Limburgse Peel en in de regio Gelderse Vallei, zo heeft de Nederlandse minister van Landbouw Piet Adema woensdag 24 april bekendgemaakt. Daarmee is de plicht in heel Nederland vervallen.
Meer artikelen bekijken