Startpagina Paarden

Nationale prijskamp van het Belgisch Trekpaard

De fokkers van het Belgisch trekpaard wachten al 2 jaar vol ongeduld op een nationaal kampioenschap. Door Covid-19 werden de edities van zowel Agriflanders als Agribex afgelast. De Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard (KMBT) bleef evenwel niet bij de pakken zitten. In 2022 moest en zou er een nationaal kampioenschap komen.

Leestijd : 2 min

Het nationaal kampioenschap zal op zondag 13 maart doorgaan in het prachtige Equestrian Center Sentower Park te Oudsbergen-Opglabbeek aan de Leemkuilstraat 21. Vanaf 6 uur worden de paarden daar binnengelaten en om 10 uur stipt begint het jureren. Dankzij de intussen versoepelde Covid-19-maatregelen zal dit kampioenschap doorgaan met publiek, maar je kan ook alles live volgen op je computer of smartphone dankzij ‘Clip my Horse’.

Goed gekozen locatie

De locatie is minder centraal dan Gent of Brussel, doch de liefhebbers lieten zich daar niet door afschrikken. Maar liefst 92 Belgische Trekpaarden gaan de strijd aan, met als apotheose het kampioenschap bij de merries en bij de hengsten. De deelnemers zullen beloond worden met een prachtige piste van maar liefst 80 m lang. De wereldbefaamde drafkwaliteiten van onze Belgische trekpaarden zullen daar perfect tot hun recht komen. Ook de toeschouwers zullen aan hun trekken komen, met comfortabele zittribunes.

Succes Belgische trekpaarden

Dat België beschikt over een ongeëvenaarde kwaliteit aan trekpaarden is alom bekend. De laatste jaren werden er zeer veel Belgische trekpaarden geëxporteerd naar alle windstreken: niet alleen naar Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar ook naar China, Japan, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Rusland, Hongarije, Polen… Ons Belgisch Trekpaard blijft een wereldvermaard exportproduct. Nieuw is dat het buitenland ook de smaak te pakken kreeg om Belgische nationaalkampioenhengsten te kopen.

Deelnemende paarden

Bij de merries zijn er zoals steeds veel gegadigden om nationaal kampioen te worden. Elza Van Vollezele van Vlaams-Brabant, Collet van ’t Sparrenhof, Fleur van ’t Langhof, Charlotte van ’t Schoorkenshof en Agrilotte van de Boterhoeve zijn als reekswinnaar op de laatste nationale rechtstreeks ingeschreven voor het kampioenschap. Zij zullen het opnemen tegen de zevenjarige en oudere reekswinnaars van de dag.

Traditioneel zijn er heel wat minder hengsten ingeschreven, doch dit jaar krijgen we ongetwijfeld een spannend kampioenschap met zittend kampioen Vino Van Luchteren, die opnieuw de handschoen opneemt tegen de bekende kleppers Mat van ’t Langhof, L’Espoir van de Parelhoeve, Lord van de Boterhoeve, Thynes van ’t Hengelhof en Hero van Terlo. Dat de oudere, maar prima bewaarde stamhengsten meedingen voor dit kampioenschap is bemoedigend voor de fokkerij en een illustratie van de langleefbaarheid van onze Belgische trekpaarden.

Kortom, zondag 13 maart wordt een feestdag voor het Belgisch Trekpaard, onze nationale trots. KMBT hoopt op een talrijke opkomst.

Jan De Boitselier,

KMBT

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken