Startpagina Actueel

Oproep: Ondervind jij effecten van grondwaterpeilen op je opbrengst?

Grondwater heeft een belangrijke invloed op de landbouwactiviteit. Het is een reserve bij droogte. Een teveel aan water in de wortelzone maakt het moeilijk om te telen. Waar ligt de grens tussen goed en slecht? Zijn er verschillen tussen gewassen? ILVO nodigt jou uit om jouw concrete ervaring te delen, in een interessant ‘landbouwatelier’.

Leestijd : 2 min

Na de voorbije droge zomers en de impact ervan op landbouw en natuur besteedt de overheid meer aandacht aan waterbeheer en het aanleggen van voldoende buffers en reserves. De waterdeskundigen die daarmee bezig zijn, kennen niet tot in de details de effecten van het verhogen of verlagen van grondwaterpeilen voor de landbouwsector.

Model mét landbouwers

Of er teeltverliezen optreden door een ongunstig grondwaterpeil, dat hangt af van de soort bodem, de gewaskeuze, het weer, het niveau van het omliggende waterbekken, irrigatie- of drainagemogelijkheden… en van veel andere factoren. Landbouwers en akkerbouwers bezitten hier ongetwijfeld stilzwijgende kennis over.

Per regio houdt ILVO een ‘landbouwatelier’ om ervaren telers samen te laten vertellen over die effecten van een wijzigend peil, en over goede praktijken. De onderlinge dialoog is nuttig. De onderzoekers zullen de scherpe observaties die jij naar voor schuift ook gebruiken om een digitaal voorspellingsmodel te maken. Dat model moet de invloed inschatten van bepaalde grondwaterpeilen op de opbrengst van veel voorkomende teelten in Vlaanderen. Jouw inbreng uit de praktijk is dus van groot belang voor dat model.

Concreet

Beschouw de ‘Ateliers’ als een voor-iedereen-leerrijke dialoog, waar ook een praktische demonstratie bij hoort: over hoe je grondwater kan meten bijvoorbeeld.

Deze oproep hoort bij het onderzoeksproject Peilimpact, een project in opdracht van het departement landbouw en Visserij.

Ben jij maïs-, aardappel-, gras-, of graanboer? Of boer in een zone waar vernatting op de agenda staat?

Schrijf je in voor de westelijke of de oostelijke demo- en dialoog rond Peil & Plant. (Maaltijd is voorzien. Kies voor gepast buitenschoeisel.)

28/03/2022 13-16:00 Atelier WEST (Oost- en West-Vlaanderen)

Locatie: ILVO, Caritasstraat 39, Melle

Ik neem deel en  schrijf me in  !

29/03/2022 20-22:00 Atelier OOST (Antwerpen-Limburg- Brabant)

Locatie: Loei Dolle Pret, Heikant 86A, 2270 Herenthout

Ik neem deel en  schrijf me in  !

Meer informatie

Over het project: www.peilimpact.be.

Vragen? Communicatie@ILVO.vlaanderen.be

Wil je weten hoe diep het grondwater in je buurt zit, ga dan zeker eens kijken op  de Grondwaterverkenner . Daar kan je alle bestaande grondwatermeetputten zien als blauwe bolletjes. Als je er eentje aanklikt, kan je de putgrafiek opvragen en de diepte van het grondwater onder het maaiveld bekijken. Interessant, toch?

ILVO

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken