Startpagina Pluimvee

Fipronil: FAVV blokkeert nog 14 bedrijven

Het federaal voedselagentschap FAVV houdt momenteel nog veertien legbedrijven in ons land geblokkeerd. Dat bevestigt woordvoerster Katrien Stragier. De bedrijven mogen geen eieren meer verkopen nadat het FAVV er na controle sporen van fipronil in had gevonden. Vorige week dinsdag waren nog 21 pluimveebedrijven preventief geblokkeerd.

Leestijd : 1 min

Toen begin deze maand aan het licht kwam dat in onder meer Nederland en ons land fipronil was gebruikt voor de reiniging van kippenstallen, controleerde het voedselagentschap stalen in de Belgische pluimveebedrijven. In totaal werden er daarvan 86 preventief geblokkeerd. Hun eieren werden ook uit de handel gehaald.

Het FAVV benadrukte wel herhaaldelijk dat het om preventieve maatregelen gaat: de aangetroffen hoeveelheden fipronil houden geen gevaar in voor de volksgezondheid. Intussen zijn 72 kippenboerderijen opnieuw vrijgegeven, veertien andere blijven nog geblokkeerd. Bovendien controleert het FAVV ook of de eieren die niet meer mogen worden verkocht wel degelijk uit de rekken worden genomen.

Daarvoor gebeurden al 1.000 controles in de distributiesector en de horeca en werd er al een tiental pv’s opgesteld. Overtreders riskeren een boete. Het voedselagentschap controleert ook verwerkte producten op basis van eieren in de winkelrekken, zoals koekjes of mayonaise, op de aanwezigheid van fipronil.

Belga

Lees ook in Pluimvee

SALV vraagt om te wachten met Vlaamse normen voor kalkoenenhouderij

Pluimvee Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering met een nieuw besluit een normenkader voor het dierenwelzijn in de professionele kalkoenenhouderij wil invoeren. Tegelijk is het belangrijk om het gelijke speelveld in voldoende mate te waarborgen. Daarom vraagt de SALV aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om de invoering uit te stellen tot er Europees beleid terzake is.
Meer artikelen bekijken