Startpagina Tuin

België accentueert eigen tuinbouwelementen op Floriade

Onder het thema ‘Growing Green Cities’ neemt ons land deel aan Floriade Expo 2022. Deze internationale tuinbouwtentoonstelling gaat slechts eens in de 10 jaar door. De plaats van afspraak is deze keer het Nederlandse Almere. België wil er inspireren met zijn typisch Belgische tuin en wil kennis delen met bezoekers, tuinbouwproducenten, landbouwindustrieën en andere deelnemers.

Leestijd : 3 min

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 staat maar liefst 6 maanden lang op de affiche. Van 14 april tot 9 oktober 2022 maken de bezoekers er een boeiende reis langs moderne tuinbouw. Ze kunnen ervaren hoe binnensteden groener, duurzamer en leefbaarder kunnen worden gemaakt. Ze maken er kennis met de reis van het zaadje of stekje tot aan het eten op hun bord en komen meer te weten over innovaties in de tuinbouw die steden groener kunnen maken.

Floriade Expo 2022 belooft moderner en actueler dan ooit te worden. Veertig landen presenteren er hun concepten en innovaties die kunnen bijdragen om op een duurzame manier te voldoen aan de stijgende vraag naar voedsel. Ze doen dat onder het motto ‘Growing Green Cities over de stad van morgen.’

De wereldwijde bevolkingsgroei ligt aan de basis van het steeds groter wordende voedseltekort.

Voedselproblematiek onder de aandacht

Floriade 2022 zet de tuinbouw echt centraal. Almere bevindt zich in de jongste provincie van Nederland, namelijk in Flevoland, waar men zich van de voedselproblematiek meer dan bewust is. Denk maar aan de Noordoostpolder, waar vele tulpenvelden groeien en bloeien en waar andere streekproducten worden geteeld. Of neem Oosterwold in Almere, het grootste stadslandbouwgebied in Nederland waar bewoners in coöperatie lokaal voedsel produceren voor lokaal gebruik. De wijk is het voorbeeld van waar de thema’s van Floriade daadwerkelijk al werk in uitvoering zijn.

Tuinbouw zorgt dus voor groen in de steden in de vorm van bomen, planten en bloemen. Op de expo worden prachtige voorbeelden getoond van innovaties uit de tuinbouw op gebied van groen, voedsel, gezondheid en energie.

België belicht eigen cultuur

Naast opvallende inzendingen uit Azië en het Midden-Oosten, maakt ook ons land zich klaar om op Floriade op te vallen. Met een driehoekige kavel (nr 36) van 541 m2 in het Urban district zorgt BelExpo voor de realisatie. Het wordt een ecologisch en duurzaam paviljoen met de nadruk op de typisch Belgische tuinbouwelementen en op de rijke en diverse cultuur van de verschillende regio’s (zie ook kader).

Subthema’s die onder de aandacht zullen worden gebracht, zijn de vergroening van de stad, een verbeterde voedselvoorziening, bewuster leven en slimmere energievoorziening.

In één dag rond de wereld

Op Floriade reis je de wereld rond in één dag. India neemt je mee op een spiritueel pad, China verleidt met een indrukwekkende Bamboo Garden en in het paviljoen van Qatar ontdek je het ‘Desert Nest’ met de traditionele ‘pigeon powers’.

Tijdens Floriade ervaar je bij het kunstpaviljoen Flevoland een samensmelting van architectuur, kunst en natuur. Zowel binnen als buiten geniet je van een prikkelende ervaring. Het paviljoen is een voorloper van een nieuw kunstmuseum in Almere dat minstens 5 jaar zal fungeren als proeftuin.

Het kunstmuseum staat niet voor niets in Almere. De stad is internationaal bekend voor haar moderne architectuur en wordt ook wel een architectuurmuseum in openlucht genoemd.

Na de expo wordt het Floriadeterrein herontwikkeld tot Hortus: een groene en gezonde stadswijk. Op dezelfde locatie komen er woningen en andere buurtvoorzieningen.

Proef ‘voedsel van de toekomst’

Omkaderend biedt Floriade tal van culturele activiteiten, optredens en exposities aan. Je kunt er je honger stillen aan ‘voedsel van de toekomst’ en aan proevertjes van lokale producten.

Floriade is de enige wereldexpo dicht bij huis in 5 jaar. In maart 2022 sluit de wereldexpo van Dubai en de volgende wereldexpo’s zullen plaats vinden in Qatar, Argentinië en Japan. Almere ligt op slechts 2 uur rijden van Antwerpen.

Vanuit België is Floriade gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Wie met de trein reist, kan op 10 minuten wandelen van het station van Almere op een rondvaartboot stappen die de gasten rechtstreeks naar de Expo voert en ook weer terug. Wie langer ter plaatse wil blijven, kan terecht in een van de duurzame hotels of B&B’s.

Misschien heeft iemand zin in een dagje fietsen langs de fietsknooppunten in en rond de stad, met maar liefst 440 km vrij liggende fietspaden. Vanaf april 2022 komt er zelfs een sloepknooppuntennetwerk. En wat dacht je van een ritje in de 850 m lange kabelbaan, inbegrepen in de toegangsprijs? Meer informatie kun je vinden via de websites www.visitflevoland.nl, ww.visitalmere.com en https://floriade.com/nl.

Fons Jacobs

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken