Startpagina Actueel

Oorlog bevestigt onze afhankelijkheid

De oorlog in Oekraïne maakt nog maar eens duidelijk dat de Europese Unie veel te afhankelijk is van de invoer van plantaardige eiwitten uit derde landen. Ook voor meststoffen en zaaizaad dreigen we op korte termijn in de problemen te komen. Bovendien is het haast surrealistisch dat Oekraïne, dat de rest van de wereld mee helpt voeden, nu zelf met dreigende voedseltekorten en honger bij zijn bevolking kampt.

Leestijd : 2 min

De Oekraïense stocks van oogsten van vorig jaar zijn geblokkeerd en 25 tot 45% van het zaad dat binnen dit en 7 weken in Oekraïense bodem moet zitten om dit najaar iets te oogsten, geraakt niet ter plekke.

“Als er niet gezaaid wordt, wordt er deze zomer en dit najaar ook niet geoogst. Ik hoef geen tekening te maken van de mogelijke gevolgen”, spiegelde minister Hilde Crevits (CD&V) onze politieke vertegenwoordigers in de parlementaire commissie Landbouw bij het Vlaams parlement alvast een weinig rooskleurig beeld voor.

Crisismaatregelen

Voor Crevits is onze eengemaakte markt de beste optie om ons te blijven voeden. Op woensdag 23 en donderdag 24 maart beslissen de Europese landbouwministers onder meer over 6 crisismaatregelen:

• maatregelen die de marktverstoring bestrijden;

• steun voor het tijdelijk uit de markt nemen van varkensvlees via private opslag;

• het toestaan van graan- of eiwithoudende gewassen op braak die wordt aangelegd in het kader van de vergroeningsplicht;

• het vervroegen en verhogen van voorschotbetalingen van directe steun aan boeren;

• uitbreiding van de maandelijkse rapportageplicht voor lidstaten met voedsel- en voederstocks op hun eigen grondgebied;

• tijdelijke versoepeling van de staatssteunregels voor getroffen bedrijven.

Vlaamse eiwitstrategie

Landbouwminister Crevits benadrukt dat de producten die uit Oekraïne komen niet zo gemakkelijk te vervangen zijn. Veel andere producerende landen voldoen niet aan de hoge Europese eisen inzake gebruik en residuen van pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen.

Ze verwees naar de Vlaamse Eiwitstrategie 2021-2030, waarin een integrale aanpak wordt vooropgesteld met 6 thematische doelstellingen die ons minder afhankelijk maken van de invoer van plantaardige eiwitten uit derde landen. Het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ keurde 19 projecten goed die het aanbod van eiwitten voor dierlijke en menselijke consumptie in Vlaanderen moeten versterken. Het gaat om een budget van 3,5 miljoen euro, waarbij onder andere de productie van de zwarte soldatenvlieg voor veevoeder, een eiwit als vervanging voor vismeel in de aquacultuur en een project over de verwerking van preiloof op de agenda staan.“Met de geselecteerd projecten kunnen we stappen zetten naar een toekomstgerichte en lokale eiwitvoorziening, in het belang van onze voedselproductie”, aldus nog de minister.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken