Vlassector zet in op productiviteitsgroei

Ook de vlassector wordt deze uitzaaiperiode verder geconfronteerd met gestegen teeltkosten.
Ook de vlassector wordt deze uitzaaiperiode verder geconfronteerd met gestegen teeltkosten. - Foto: TD

Hiernaast wijst het ABV op de toenemende inflatie door stijgende energie- en materiaalkosten, en de lonen die volgen. “De loonspiraal zal zich in België terug sneller laten voelen dan in de ons omringende landen. We hebben nog steeds de ‘timing’ tegen ons om een kostprijs-spiraal te vermijden”, klinkt het.

Het ABV vindt het dan ook reden te meer om ook in de komende maanden in te zetten op productiviteitsgroei waar mogelijk. De verdere digitalisering & automatisering (ook binnen onze eigen sector) lijkt de enige effectieve maatregel op middellange en lange termijn. Productiviteitsgroei moet de motor van de welvaart zijn. “Aan de diverse overheden in ons land om hier via slimme flankerende maatregelen de weg te helpen effenen voor privé/bedrijfsinvesteringen. De vlassector is er klaar voor.”

De Europese textielfederatie vroeg aan de Europese Unie om dringend de scherpe prijsstijgingen van olie en gas te beheersen. De energieprijzen zijn immers op relatief korte termijn verdubbeld tot verdrievoudigd en daardoor dreigen sommige textielbedrijven minstens tijdelijk de productie te zullen moeten stilleggen.

Alhoewel de vlasprijzen lange vezel wel sterk zijn gestegen over 1 jaar tijd, liggen deze prijsstijgingen in de lijn van prijsstijgingen voor andere primaire materialen (katoen wol, polyester, …) voor textielproducten.

ABV - TD

Meest recent

Meest recent