Startpagina Varkens

Vlaanderen wil af van chirurgische castratie

Van de jaarlijks 11 miljoen varkens die in Vlaanderen worden geslacht, zijn de helft beren. Uit cijfers die volksvertegenwoordiger Sofie Joosen (N-VA) van GAIA ontleent, blijkt dat 80% van deze beren chirurgisch wordt gecastreerd. Dat strookt niet met de voortrekkersrol die Vlaanderen opneemt ten voordele van het welzijn van dieren.

Minister Ben Weyts (N-VA), verantwoordelijk voor dierenwelzijn, beaamt dat de chirurgische castratie van biggen een reëel dierenwelzijnsprobleem is. Hij is voorstander van een omschakeling naar het gebruik van intacte beren. In de toepassing van immunocastratie ziet hij een andere mogelijkheid.

De minister beseft dat de realiteit van de markt een volledig verbod op chirurgische castratie nog steeds in de weg staat. Dat belet Vlaanderen niet om te blijven ijveren om de Europese Commissie te vragen om...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken