Startpagina Onderwijs

Praktijkcentra Axelwalle en Tivoli ‘the place to be’!

Op maandag 28 maart pikten we de draad van voor corona weer op: het was terug tijd voor onze jaarlijkse projectweek! Dit houdt in dat gedurende die week het normale lessenrooster niet wordt gevolgd, maar dat we ruimte geven aan innovatieve zaken.

Leestijd : 2 min

Zowel op Axelwalle als in ons tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli waren er allerlei activiteiten.

Programma Axelwalle

Op Axelwalle werd in het kader van deze projectweek gekozen voor alles wat draait rond smart farming.

Op maandag en dinsdag werd met de nieuwste tractoren gewerkt. Kopakkermanagement en RTK-gps zijn begrippen die de leerlingen aan de lijve konden ervaren en verkennen.

De meeste dealers uit de streek leverden de nieuwste trekkers af en stuurden hun technici mee om onze jongeren op weg te helpen met deze toestellen.

Op woensdag werd ingegaan op het verantwoord gebruik van deze toestellen. Is men beter af met loonwerk of is aankoop interessant?

Op donderdag werd gedemonstreerd met meststofstrooiers, aangestuurd door gps.

Op vrijdag bezochten we dan nog een drietal melkveebedrijven die de modernste melktechnieken dagelijks toepassen op hun bedrijf.

Tevens werd er ook info gegeven over het afzetten van producten via coöperatie en producentenverenigingen. Hier werd Fairebel toegelicht.

Op maandag 28 en dinsdag 29 maart werd op Axelwalle met de nieuwste tractoren gewerkt.
Op maandag 28 en dinsdag 29 maart werd op Axelwalle met de nieuwste tractoren gewerkt. - Foto: Biotechnicum Oudenaarde

Programma tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli

Ook in ons tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli was het een drukte van jewelste. Ook daar werden 2 dagen lang heel wat tuinbouwmachines, zoals minigravers, knikladers en houthakselaars aan het werk gezet. Naast het leren werken met deze machines werd ook aandacht geschonken aan het veilig werken met deze machines. Zo konden de leerlingen van het 6de jaar hun attest graafkraanbestuurder halen na een theoretisch en praktisch examen op de hoeve.

In ons tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli werden 2 dagen lang heel wat tuinbouwmachines, zoals minigravers, knikladers en houthakselaars, aan het werk gezet. De leerlingen van het 6de jaar konden hun attest graafkraanbestuurder halen na een theoretisch en praktisch examen op de hoeve.
In ons tuinbouwpraktijkcentrum Tivoli werden 2 dagen lang heel wat tuinbouwmachines, zoals minigravers, knikladers en houthakselaars, aan het werk gezet. De leerlingen van het 6de jaar konden hun attest graafkraanbestuurder halen na een theoretisch en praktisch examen op de hoeve. - Foto: Bioctechnicum Oudenaarde

Op woensdag stonden we stil bij het gebruik van RTK-gps op tuinbouwmachines. De werking van spuitmachines werd uitgelegd met behulp van een transparant spuittoestel. Dit toestel werd ter beschikking gesteld door het Regionaal Technologisch centrum (RTC).

Op donderdag werd aandacht besteed aan het veilig werken met boomzagen en aan het aanleren van veltechnieken.

Op vrijdag bezochten we 2 bedrijven die actief zijn in de tuinbouwsector. Het eerste bezoek had plaats bij het constructiebedrijf Eliet Europe, waar we konden zien hoe men van ruw ijzer een nieuwe houthakselaar maakt. Nadien werden we goed onthaald bij Boomkwekerij Willaert te Roeselare. Daar konden we kennismaken met een zeer uitgebreid assortiment aan verschillende planten.

Deze heel interessante praktijkweken op onze beide hoeves zijn enkel mogelijk dankzij de medewerking van heel wat plaatselijke dealers die de toestellen én technici gratis ter beschikking stelden! Al de gebruikte machines zijn ook te bewonderen op onze opendeurdag van 24 april van 10 tot17 uur.

Bernardustechnicum

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken