Startpagina Veeteelt

Boerenbond roept ook gemeentes op om waanzin te stoppen

In Glabbeek uitten Boerenbond en heel wat (jonge) landbouwers hun bezorgdheden over het stikstofdossier aan het college van burgemeester en schepenen. De landbouworganisatie roept met de actie ‘Stop de waanzin’ ook gemeenten op om actie te ondernemen tegen het PAS dat vanaf 19 april in openbaar onderzoek gaat.

Leestijd : 2 min

Vanuit Boerenbond verzorgde Guy Vandepoel (lid hoofdbestuur) de toelichting bij het persmoment. Vooreerst geeft hij aan dat de organisatie niet tegen de aanpak is van de stikstofproblematiek en dat ze als sector zelfs hun verantwoordelijkheid willen opnemen. Maar de manier waarop vandaag de oplossing wordt voorgesteld is volgens hen redelijk onrealistisch.

Blind varen en contractbreuk

Vooreerst haalt Guy Vandepoel aan dat er op geen enkele manier is rekening gehouden met de socio-econmische impact op de landbouwers en hun bedrijven. “De overheid doet aan blind varen in hun beleid momenteel. Ze nemen maatregelen zonder dat ze weten wat de impact gaat zijn”, klinkt het.

Als tweede pijnpunt wijst hij op de woordbreuk die de overheid nu pleegt, vooral bij de rode en oranje bedrijven. Waar zij eerder vergunningen hadden gekregen, zien zij deze nu - tegen de afspraken in - versneld, zelfs zeer snel, verlopen (voor het verstrijken van de eerder overeengekomen termijn). Een landbouwer zit vaak met zijn familie in het bedrijf en ziet een levenswerk van generaties verloren gaan.

Bedrijven die wel nog toekomst lijkten te hebben bij het voorstel dat nu op tafel ligt, hebben eigenlijk maar heel weinig ontwikkelingsruimte meer, bestudeerde de landbouwersorganisatie. “Onze jonge boeren, zijn onze toekomst. We gaan ze hard nodig hebben. Kijk naar wat vandaag gebeurt met de Russische oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de voedselvoorziening”, wees Vandepoel op de actuele situatie. De oproep die hij uitdraagt is om ervoor te zorgen dat de lokale voedselproductie die aan onze hoge kwaliteitsstandaarden voldoet te blijven behouden.

Onrealistisch

Hij wees verder op doelstellingen voor de intensieve veehouderij (varkens en pluimvee) die zijn gesteld op 60 % reductie op stalniveau. Eigenlijk houdt dat in dat bijna alle stallen met luchtwassers moeten uitgerust worden. Hij omschrijft dat in één woord: onrealistisch. Wie volgens hem in de dierlijke sector actief wilt blijven, zal aanzienlijke, zelfs te hoge investeringen moeten doen om dat te kunnen.

De landbouworganisatie vindt het niet kunnen dat landbouw en industrie op een ongelijke manier worden behandeld qua stikstofuitstoot. Landbouw wordt zelfs strenger aangepakt.

Veel open vraagtekens

In de toekomst zijn er heel veel open vraagtekens voor de ontwikkeling van de land- en tuinbouw bij ons. Daarom gaat Boerenbond in alle Vlaamse gemeenten de burgemeester en zijn schepenen oproepen om actie te ondernemen richting het openbaar onderzoek dat bij de PAS hoort. “Wat vandaag op tafel ligt is de doodsteek voor veel bedrijven en een grote hypotheek op de toekomst”, aldus nog Vandepoel.

Tim Decoster

Lees ook in Veeteelt

Wolvin Maxima is dood

Veeteelt Wolvin Maxima, die samen met mannetje Akela de eerste roedel in Wallonië vormde, is op 27 maart dood teruggevonden. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt.
Meer artikelen bekijken