Startpagina Aardappelen

Controleer pootgoed bij aflevering

De brancheorganisatie Belpotato.be én het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) wijzen bij de start van het aardappelplantseizoen op de evaluatie van de pootgoedkwaliteit die de teler moet doen bij aflevering door de leverancier.

Leestijd : 3 min

Gezond pootgoed vormt immers de basis voor een geslaagde consumptieaardappelteelt, luidt het bij de brancheorganisatie.

Een kwaliteitscontrole bij aflevering op het bedrijf is sterk aanbevolen. Non-conformiteiten moeten zo snel mogelijk gemeld worden aan de leverancier.

Wanneer controleren?

Wanneer pootgoed afgeleverd wordt op het bedrijf, moet een eerste controle gebeuren vóór het lossen van de lading. Rucip (regels en praktijken bij de internationale aardappelhandel) bepaalt immers dat klachten binnen 6 werkuren na de terbeschikkingstelling van de goederen schriftelijk aan de verkoper moeten worden meegedeeld.

Indien het pootgoed gelost wordt, moeten de identificatie en de ongeschondenheid ervan onbetwistbaar blijven (bigbags verzegeld houden, de in bulk geleverde partijen duidelijk geïdentificeerd, gescheiden en gelokaliseerd houden (foto's...)) tot het einde van de evaluatie.

Hoe controleren?

Bij levering moet elke partij planten voorzien zijn van het originele plantenpaspoort (geen kopie). Er moet 1 etiket per zak, per bigbag of per bulkwagen aanwezig zijn. Voor pootgoed geleverd in bulk en in bigbags moet de vrachtwagen ook verzegeld zijn.

In geval van niet-naleving moet je zo snel mogelijk de regionale keuringsdienst (departement Landbouw en Visserij kwaliteit.plant@lv.vlaanderen.be) of het FAVV (lokale controle-eenheid van uw provincie - www.favv-afsca.be/professionnels/contact) op de hoogte brengen.

Controleer of de partijnummers op de etiketten dezelfde zijn als op de vervoerdocumenten (CMR). Controleer het certificaat voor het wassen/schoonmaken van de vrachtwagen (verplicht voor vervoer van pootgoed). Opgelet, dit certificaat verschilt van land tot land.

Pootgoed in bulk geleverd (alvorens de zegel te verwijderen): verwijder het dekzeil van de vrachtwagen en inspecteer de bovenste 20 à 30 cm van de partij. Poters die uit de koeling komen, kunnen als gevolg van condens vochtig zijn.

Pootgoed geleverd in bigbags of zakken: open ten minste 2 bigbags of 2 zakken (van verschillende pallets) per partij, en ten minste 4 bigbags of 4 zakken per vrachtwagen voor visuele controle. Indien deze eerste visuele controle gunstig is, kan het lossen worden toegestaan. In geval van twijfel, niet lossen en een monster nemen.

Pootgoed in bulk geleverd: vul willekeurig 2 emmers pootgoed van de bovenkant van de vrachtwagen.

Pootgoed geleverd in bigbags of zakken: open 4 bigbags of 4 zakken van verschillende pallets en neem van elk ongeveer 10 knollen.

Was de verzamelde knollen en laat ze drogen. Beoordeel hun kwaliteit aan de hand van de criteria en normen.

Lossen toestaan

Als de kwaliteit in orde is, kan het lossen worden toegestaan. Zelfs bij een gunstige eerste visuele controle vóór het lossen van een bulkpartij, is het raadzaam om bij het lossen opnieuw een monster te nemen (2 emmers). Als de kwaliteit in het midden van de vrachtwagen in twijfel wordt getrokken, moet het lossen worden stopgezet.

Los de vrachtwagen niet (of onderbreek het lossen) en neem onmiddellijk contact op met de leverancier om de weigering te melden.

Neem foto’s en stuur ze door aan de leverancier om het probleem te illustreren. Bewaar de genomen monsters.

Identificatie behouden

Als de vrachtwagen toch gelost is, neem dan onmiddellijk contact op met de leverancier. Hou de identificatie van de partijen onbetwistbaar: etiketten eraan houden, bulkleveringen duidelijk geïdentificeerd, gescheiden en gelokaliseerd houden (foto's...). Registreer de tussentijdse bewaaromstandigheden (temperatuur, relatieve vochtigheid) in afwachting van een externe expertise.

Voor een volledige checklist en foto’s van diverse ziektebeelden op pootgoed verwijzen we naar de website van Belpotato.be.

Belpotato.be

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken