Startpagina Pluimvee

Vlaams pluimvee blijft gegeerd

De impact van de embargo’s op de export van Belgische pluimveeproducten door de vogelgriep blijft beperkt, dankzij het Europese exportcertificaat.

Leestijd : 2 min

Het Europese exportcertificaat kan worden afgeleverd voor pluimveevlees dat afkomstig is van pluimvee dat buiten de beperkingsgebieden wordt gehouden. Deze regionalisering maakt export dus nog wel mogelijk, maar betekent een extra administratieve belasting, omdat er bijkomende attestering nodig is.

De bilaterale certificaten zijn wel onderhevig aan de embargo’s en afhankelijk van de handelspartner is meer of minder mogelijk.

Niet in top 10

Ongeveer 65% van onze buitenlandse handel is gericht op de Europese handel en ondervindt geen embargo’s. Dat antwoordde viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) van de Vlaamse regering, tevens minister van Landbouw, aan parlementslid Sofie Joosen (NVA), die haar daarover schriftelijk interpelleerde.

Ons land is echter wereldwijd niet de vijfde grootste exporteur van kippenvlees, zoals Joosen veronderstelt. Op dat vlak wordt België voorafgegaan door Brazilië, de Verenigde Staten, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Polen, Chili, China, Oekraïne en Rusland. We staan dus niet eens in de top 10 van de grootste exporteurs wereldwijd.

Uitvoer stijgt

Na een dip in 2019 stijgt de uitvoer van vers en bevroren pluimveevlees naar 510.798 ton karkasgewicht (uitvoer EU + extra-EU) en naar 180.839 ton karkasgewicht (uitvoer extra-EU) in de periode januari tot november van vorig jaar (Bron: Comext/Eurostat en berekeningen departement Landbouw en Visserij, nvdr.).

De uitvoer buiten de EU gaat voornamelijk richting het Verenigd Koninkrijk, Filipijnen, Ghana, Congo, Gabon en diverse andere bestemmingen.

Sinds begin februari is de laatste bewakingszone, rond een bedrijf in Bocholt, opgeheven. Tijdens het vogelgriepseizoen van november 2020 tot september 2021 sloten 24 derde landen hun grenzen voor Vlaamse pluimveeproducten.

Buiten de vergoeding voor de ruiming van dieren zijn er geen specifieke maatregelen getroffen om de sector te ondersteunen.

FoJ

Lees ook in Pluimvee

Vogelgriep bij fazantenkweker

Pluimvee Bij een fazantenpopulatie in Zinnik (provincie Henegouwen) is op 18 november vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van 3 km wordt gedurende 4 weken de verspreiding van het virus gemonitord.
Meer artikelen bekijken