Startpagina Groenvoorziening

Regionale Landschappen boekten in 2021 een succesvol jaar

De 16 Regionale Landschappen van Vlaanderen hebben in 2021 een succesvol jaar geboekt. Zo werden in totaal 70 km hagen en heggen en bijna 112.000 m² houtkanten (stroken van bomen en struiken) aangeplant. Dat blijkt uit de gezamenlijke jaarcijfers van de 16 vzw's.

Leestijd : 1 min

Verder werden 124 poelen, 237 hoogstamboomgaarden, 459 trage wegen en 94 ha bermen aangelegd, onderhouden of hersteld. Daarnaast kwamen er vorig jaar ook 59 plekken voor recreatieve natuurbeleving bij.

De Regionale Landschappen ondersteunen de vergroeningsambities in Vlaanderen en streven er dan ook naar om het landschap terug aan te kleden, klimaatrobuust en beleefbaar te maken. “Elke dag opnieuw zetten onze medewerkers zich in door het aanleggen en onderhouden van hagen, heggen en houtkanten, poelen, bos, speelnatuur, bloemrijke bermen, trage wegen, dreven, nestkasten, bijenhotels enzovoort”, zegt voorzitter Bas Van der Veken. “Dat is goed voor de natuur, maar het Vlaamse landschap wordt zo ook beter beleefbaar en aangenamer voor wandelaars, fietsers en alle bewoners.” Recentelijk vernieuwde de koepel van 16 vzw's ook zijn website. Natuurliefhebbers kunnen er terecht voor bijna 170 indrukwekkende wandelingen, fietstochten en speelnatuuradresjes, maar vinden er ook tips om zelf aan de slag te gaan in eigen tuin.

Belga

Lees ook in Groenvoorziening

Zo haal je het hoogste rendement uit je brandhout

Liefhebberstuin Door de enorme prijsstijging van de ‘moderne’ energiebronnen zoals aardgas, stookolie en elektriciteit, zijn heel wat mensen op zoek naar een alternatief. Vaak wordt dan gekozen voor een houtkachel als aanvulling of ter vervanging van bestaande verwarmingssystemen. De grotere vraag en de gestegen transportkosten zorgen er echter voor dat ook brandhout stilaan peperduur wordt. Doordacht stoken kan het rendement wel aanzienlijk verhogen.
Meer artikelen bekijken