Startpagina Akkerbouw

2017 is een tripsjaar !

Vorig jaar werden we geplaagd met de grote zwermen koolmot die iedereen met het blote oog makkelijk kon waarnemen. Vanaf 10 juni waren deze diertjes weken aan een stuk aanwezig in alle gewassen. Dit jaar zitten we met enorme aantallen tripsen die opnieuw in vele gewassen aanwezig zijn.

Leestijd : 2 min

Alleen zijn de tripsen visueel veel minder waar te nemen dan het koolmotje. Ik denk dat we wel eens zouden kunnen verschieten waar deze diertjes momenteel overal zitten!

Zuig- en andere schade

De meest schadelijke soorten bij ons zijn Tabakstrips en Californische trips. Ze zijn vooral gekend voor de visuele zuigschade op ui en prei en wratontwikkeling door deze schade op vooral witte kool maar eventueel ook op spruiten. We zien nu in maïs enorme aantallen trips. Ook in aardappelen kunnen ze voorkomen. Dit zijn waardplanten, maar echt schade kunnen we het tot hiertoe in deze teelten niet noemen. Vooral op de onderste bladeren in maïs is zware zuigschade gemakkelijk te zien. Ze kunnen zelfs op terrassen of in woonkamers teruggevonden worden.

Ook in tal van andere gewassen kan tripsschade voorkomen: aardbei, komkommer, paprika, erwt, braambes, katoen, tabak, maar ook in bloemen en sierteelt.

Ze kunnen naast zuigschade ook knoppen beschadigen, waaruit later de vruchten moeten komen. Ze kunnen verkleuringen geven en voor ziekte- en virusoverdracht zorgen.

Thrips op aardappelblad.
Thrips op aardappelblad.
Vooral op de onderste maïsbladeren is tripsschade te zien.
Vooral op de onderste maïsbladeren is tripsschade te zien.
In ui en prei kan men wit-grijze strepen zien door tripsschade.
In ui en prei kan men wit-grijze strepen zien door tripsschade.
Tripsschade in ui.
Tripsschade in ui.

Donderbeestje

De trips is een klein geelachtig tot donkerbruin diertje dat ook wel eens ‘donderbeestje’ wordt genoemd in de volksmond. In het larvestadium vertonen ze dus een geelachtige kleur en zijn ze wat doorschijnend. Later worden ze bruin tot zwart.

De witte-grijze strepen die u op de foto van prei en ui ziet zijn luchtbellen die ontstaan nadat de trips het sap uit de plant trekt. De druk blijft dit jaar enorm hoog met tot 300 tripsen per blauwe vangplaat in West-Vlaanderen. Vanaf vorige week werd de wiskundige temperatuursom overschreden en een behandeling opnieuw aangeraden. De vorige dateerde pas van 2 augustus! De cyclussen volgen elkaar dus snel op.

Met het erkende aantal toepassingen halen we het in deze teelten niet! Zorg voor tijdige behandelingen van prei en witte kool.

Hoewel ze door lichtere kleurschakeringen van groen meer aangetrokken worden, worden ze nog het meest aangetrokken door blauw. Vandaar het gebruik van de blauwe vangplaten.

Een blauwe vangplaat om de aanwezigheid van thrips in het veld te controleren.
Een blauwe vangplaat om de aanwezigheid van thrips in het veld te controleren.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken